Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MHP lideri Devlet Bahçeli: “Türkiye’de Kürt sorunu yoktur, Kürt kardeşlerimi sorun olarak gören CHP, İP ve HDP vardır”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yeni yasama yılının ilk grup toplantıları bugün yapıldı. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Konuşmasında Kürt meselesine ve Suriye’deki sorunlara geniş yer ayıran Bahçeli, Suriyeli sığınmacıların evlerine güvenli şekilde dönmeleri için çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Kürt meselesine ilişkin Türkiye’de Kürt sorunu yoktur, Kürt kardeşlerimi sorun olarak gören CHP, İP ve HDP vardır” diyen Bahçeli, erken seçim olmayacağını da belirtti. Devlet Bahçeli’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Türkiye’de Kürt sorunu yoktur”

“Türkiye’de Kürt sorunu yoktur” diyen Bahçeli, muhalefet partilerine şöyle seslendi: “Zillet ittifakının ana ortaklarını ikaz ediyorum. Sözde Kürt sorununu tartışmak demek milleti tartışmak demektir. Türkiye’de Kürt sorunu yoktur. Kürt kardeşlerimi sorun olarak gören CHP vardır, İP vardır, HDP vardır. Köşesiz köşe yazarları, satılmış aydınlar vardır. Türk milleti birdir, kardeştir, büyük bir ailedir.”

“HDP meşru organ değil”

Bahçeli, Kürt sorununa ilişkin değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti: “HDP meşru organ değil, terörizmin gayrimeşru oluşumudur. HDP’yi meşru görmek, Kılıçdaroğlu’nu bölücülüğün ve terörün vagonu yapacaktır. Meşruiyetin değerlendirilmesinde yegâne ölçü, anayasanın çizdiği hukuki ve siyasi çerçevedir. Gazi Meclis her meselenin çözüm kaynağıdır ama ihanetin ve bölünmenin çözüm adresi görülemez. Kürt sorununun seslendirilmesi Kürt kökenli vatandaşlarımıza yapılan hakarettir. Ne olursa olsun bizim adımız Türk milletidir.“

“Terörle mücadeleye harcanan para, 898 milyar 522 milyon dolardır”

PKK ile mücadelenin maliyetine de değinen Devlet Bahçeli, “1984-2020 yılları arasında asker, polis, güvenlik korucularımızdan mülhem olmak üzere 8 bin 123 güvenlik görevlimiz şehit olmuştur. Yaralanan güvenlik görevlimiz ise 25 bine yaklaşmıştır. Bu dönemde PKK’nın hunhar saldırıları sonucunda 6 bin 21 sivil ve masum vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 1984’den 2020 yılına kadar 84 bin terör saldırısı gerçekleşmiştir. Yine bu dönemde terörle mücadeleye harcanan para, altını çizerek ifade ediyorum, 898 milyar 522 milyon dolardır. Ölüm ve yaralanmalara bağlı insani maliyet 309 milyar 426 milyon dolardır” diye konuştu.

“Suriyeli sığınmacılar evlerine güvenle dönmeli”

Suriye konusuna da konuşmasında geniş yer ayıran MHP lideri, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların evlerine güvenli şekilde dönmeleri gerektiğini belirtirken, İdlib’den gelebilecek yeni bir göç akınının kabul edilemez olduğunu şu sözlerle vurguladı: “Sayın cumhurbaşkanının ifade ettiği gibi Suriye’de kalıcı, nihai ve sürdürülebilir bir çözüm bulma vakti gelmiştir. Ülkemizde misafir bulunan Suriyeli sığınmacıların evlerine güvenle dönebilmeleri, İdlib merkezli yeni bir göç dalgasının sınırlarımıza yığılmasına mani olmak için çözüm ikliminin gerçekçi şekilde yeşermesi şarttır. Türkiye İdlib’deki radikal unsurların ayrıştırma sürecini iki yıl önce başlatmıştır. Rusya’nın Türkiye’nin taahhütlerine uymadığını iddia etmesi saptırma ve gerçekdışıdır.”

“Karayolu operasyonu demek, İdlib’den Türkiye’ye yeni bir göç dalgası anlamına gelecektir”

Rusya ve Suriye yönetiminin İdlib’deki radikal terör unsurlarını bahane ederek askeri müdahaleleri son altı aydır hızlandırdığını belirten Bahçeli, olası bir kara operasyonunun Türkiye’ye maliyetine ilişkin, “Sözde M4 karayolunun güvenliğini sağlamak için bir kara operasyonu bile gündeme gelmiştir. Böylesi bir operasyon demek, İdlib’den Türkiye’ye yeni bir göç dalgası anlamına gelecektir ki buna rıza göstermemiz hayal ötesi bir beklentidir” dedi.

“Türkiye olarak neyi ne zaman alacağımızın hesabını yalnızca büyük Türk milletine veririz”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Suriye savaşındaki rolüne de değinen Bahçeli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ABD ‘Silah almayın’ diye ülkemize yaptırım gözdağı verirken Suriye’nin kuzeydoğusunda ne işler çevirdiğini itiraf edecek dürüstlüğe sahip mi? PKK ve YPG’ye suikast ve saldırı silahlarını bedelsiz vermeyi kendisine hak görüyor da milli güvenliğimizi korumak amacıyla temin ettiğimiz silahlar mı gözüne batıyor? Türkiye olarak neyi ne zaman alacağımızın hesabını yalnızca büyük Türk milletine veririz.”  

“Dünyaya bir kez daha gelsem, bin defa Ülkü Ocakları’na giderdim, yine ülkücü hareketin bir ferdi olurdum”

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Ülkü Ocakları’nın hedef alındığını belirten Bahçeli, ülkücü hareket hakkında şöyle konuştu: “İkbal için değil, Türklüğün muzaffer şafağının sökmesi, Türk milletinin istiklal ve istikbal haklarının ebed müddet muhafazası için ülkücü oldum, ülkücü yaşadım, vakti saati geldiğinde can emanetini de ülkücü olarak Rabbim’e teslim edeceğim. Bundan da şeref ve bahtiyarlık duyacağım. Dünyaya bir kez daha gelsem, bin defa Ülkü Ocakları’na giderdim, yine ülkücü hareketin bir ferdi olurdum.”

“Erken seçim yoktur”

Konuşmasının sonunda yeni ve demokratik bir anayasa çağrısında bulunan MHP lideri, erken seçim olmayacağını da söyledi: “Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünü herkesi kapsayan sivil ve demokratik bir anayasa ile karşılayacağımıza gönülden inanıyorum. Artık laiklik tartışmalarını bir kenara bırakalım. Türk milleti Müslüman bir millettir. Manevi değerler üzerinde oynamalar ancak düşmanları sevindirecektir. Erken seçim yoktur. Herkes hesabını 2023 yılının Haziran ayına göre yapmalıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.