Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Singapur’da tartışmalı internet yasası: Yetkililer kullanıcı bilgilerini görebilecek, içeriği engelleyebilecek veya kaldırabilecek

Singapur Parlamentosu, dış güçlerin iç politikaya müdahalesini önlemek için yeni bir internet yasasını onayladı. Muhalefet ve aktivistler ise hükümetin kendisine yönelik eleştirileri engellemek için bu yasayı bir araç olarak kullanacağını belirtti.

Pazartesi (4 Ekim) gece yarısı uzun bir parlamento oturumunun ardından onaylanan yasa, Singapurlu yetkililerin internet servis sağlayıcılarını sosyal medya platformlarının kullanıcı bilgilerinin incelemeye, içeriği engellemeye ve düşmanca görülen içeriği kaldırmaya zorlamasına izin veriyor. Ayrıca bu yasayı ihlal edenler için hapis veya ağır para cezaları öngörülüyor. Aktivistler ise yetkililerin sık sık sivil özgürlükleri kısıtladıklarını ve yeni yasayla muhaliflerin devlet şiddetine daha da açık hale gelebileceğini söylüyor.  

Hukuk ve İçişleri Bakanı K Shanmugam parlamentoda yaptığı konuşmasında, Singapur’un denizaşırı ülkelerden ve onların yerel vekilleri aracılığıyla yürütülen “düşmanca bilgi kampanyalarına” karşı savunmasız olduğunu öne sürdü. Shanmugam, “İnternet, ülkemizin yıkımı için güçlü ve yeni bir ortam yarattı. Ülkeler, siber alandan gelebilecek tehlikelere karşı tıpkı kara, hava ve deniz kuvvetlerine yaptıkları gibi yatırım yapıyor” dedi.

Yasa, totaliter eğilimlerin tohumlarını taşıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Direktör Yardımcısı Phil Robertson, Singapur hükümetinin yabancıların etkisini “muhalif politikacıları, sivil toplum aktivistlerini ve bağımsız medyaya yönelik genişleyen zulmü haklı çıkarmak için bir öcü” olarak kullandığını söyledi. Robertson, Singapur’un uluslararası itibarının yeni yasadan “en sert darbeyi alacak” şekilde etkileneceğini de belirtti. 

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), yasa tasarının “en kötü totaliter eğilimlerin tohumlarını” taşıdığı söyledi. RSF Asya-Pasifik Birimi Başkanı Daniel Bastard, “Bu yasa tasarısı, bağımsız medya kuruluşları başta olmak üzere, hükümet ve iktidar partisi tarafından yayınları onaylanmayan herhangi bir yerel medya oluşuma yönelik zulmü kurumsallaştırıyor” diye konuştu.

Singapur’un önde gelen haber sitelerinden Online Citizen’ın aldığı fon kaynaklarını açıklamadığı için hesabı geçen ay askıya alınmıştı. Öte yandan ülkedeki ana akım medya çoğunlukla hükümet yanlısı yayınlar yapıyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.