Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Açız, işsiziz, çalışırken ölüyoruz”: İSİG’in eylül ayı iş cinayetleri raporuna göre en az 175 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), hayatını kaybeden işçiler ile ilgili iş cinayetleri raporunu açıkladı. İSİG’in hazırladığı Eylül 2021 raporuna göre geçen ay en az 175 işçi, 2021 yılının ilk dokuz ayında ise en az bin 674 işçi hayatını kaybetti.

İSİG Meclisi, “Açız, işsiziz, geçinemiyoruz, çalışırken ölüyoruz” başlığı ile yayımladığı raporda, “Bir yanda iktidarın, ‘dünyanın en çok büyüyen ikinci ülkesi’, ‘şahlanan ekonomi’ söylemleri varken, diğer yanda yüzlerce liralık faturalar, el yakan gıda fiyatları, her gün zam üstüne zam, her evde bir işsiz, yoğun çalışma temposu ve hemen herkesin bir tanıdığının işyerinde yaralandığı veya öldüğü bir ülke gerçeği” ifadelerini kullandı.

Raporda öne çıkan tespitler şöyle:

“-Eylül ayında en az 175 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi.

-Hayatını kaybedenlerin yüzde 30’u koronavirüs, yüzde 20’si trafik/servis kazası, yüzde 14’ü ezilme/göçük, yüzde 13’ü yüksekten düşme, yüzde 6’sı intihar ve yüzde 6’sı kalp krizi kaynaklı.  

-Eylül ayında yaşamını yitiren işçilerin 18’i kadın, 157’si ise erkek. Kadın işçi ölümleri tarım, tekstil, basın, eğitim, büro, taşımacılık, sağlık, konaklama ve güvenlik işkollarında meydana geldi.

-Hayatını kaybeden işçiler arasında çocuk işçiler de bulunuyor. Eylül ayında beş çocuk işçi can verdi.

-Eylül ayında 51 yaş ve üstünde çalışırken ölen 47 emekçi bulunuyor.

-Eylül ayında beş göçmen işçi yaşamını yitirdi.

-Ölen işçilerin yedisi sendikalıydı. Sendikalı işçiler gıda, kimya, büro, sağlık ve belediye işkollarında çalışıyordu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.