Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Basketbolda yaprak dökümü devam ediyor: Pau Gasol, 22 yıllık profesyonel basketbol kariyerine nokta koydu

Basketbolun dünya çapındaki efsanelerinden biri olan Pau Gasol, 5 Ekim 2021 günü parkelerden emekli oldu. 41 yaşındaki İspanyol basketbolcu, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda mücadele ettikten sonra milli takım kariyerini sonlandırdığını açıklamıştı.

Barselona’da düzenlenen törenle basketbola veda eden Pau Gasol, herhangi bir sakatlık nedeniyle değil, kendi iradesiyle basketbolu bıraktığı için mutlu olduğunu belirtirken kariyerinin nasıl süreceğine şu sözlerle ışık tuttu: “Yıllardır bu an için hazırlanıyorum. Bu sporun bana kattıklarını geri vermek istiyorum. Bu belki Barcelona’da danışman olarak, belki de IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) basketbol akademisinde olabilir. Projelere daha çok odaklanacak zamanım olacak.”

Gasol’ün veda töreninde, Barcelona Koçu Sarunas Jasikevicius, yıllarca takım arkadaşlığı yaptığı Barcelona Genel Menajeri Juan Carlos Navarro gibi diğer basketbol efsaneleri yer aldı. Gasol, özel bir ilişkisi olduğu Kobe Bryant’ı, “Burada olmasını gerçekten çok isterdim ama hayat, maalesef böyle… O, nasıl daha iyi bir lider olunması gerektiğini ve kazanan olmanın gerçekten ne demek olduğunu bana öğreten kişiydi” diyerek andı.

Profesyonel kariyeri 1998 yılında Barcelona’da başlayan Pau Gasol, noktayı da Barcelona formasıyla koydu. 2001 NBA Draftı’nda birinci tur üçüncü sıradan seçilen Gasol, 2001-2008 yılları arasında Memphis Grizzlies forması giydikten sonra Los Angeles Lakers’a transfer oldu.

2014’e kadar Kobe Bryant ile birlikte Avrupalı olarak LA Lakers’ın en önemli iki parçasından biri olan Gasol, iki NBA şampiyonluğunda (2009, 2010) önemli pay sahibiydi. Birçok otoriteye göre Dirk Nowitzki ve Tony Parker ile NBA’de forma giymiş en iyi üç Avrupalı oyuncudan biri olan Gasol, NBA kariyerinin kalanında Chicago Bulls (2014-2016), San Antonio Spurs (2016-2019) ve Milwaukee Bucks (2019) formaları giydi.

Yakın dönemde basketbol kariyerini resmen sonlandıran Luis Scola gibi başarılarla dolu bir milli takım kariyeri bulunan Pau Gasol, İspanya Milli Takımı formasını ilk olarak 2001’de terletti. İspanyol uzun, milli takımda bir FIBA Dünya Şampiyonası (2006) ve üç Avrupa Basketbol Şampiyonası (2009, 2011, 2015) olmak üzere dört altın madalya; ikisi Olimpiyat Oyunları, (2008, 2012) ikisi EuroBasket’te (2003, 2007) olmak üzere dört gümüş madalyanın sahibi oldu. 

2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda takımı eksikken ortaya koyduğu ruh, yarı final karşılaşmasında Fransa karşısında bulduğu 40 sayıyla unutulmaz bir turnuva geçiren Gasol, FIBA tarafından düzenlenen şampiyonanın tarihindeki en skorer oyuncu konumunda. 

Kızının tam ismini Elisabet “Gianna” Gasol koyan basketbol efsanesi, “Sertliğini, tutkusunu, açlığını, ‘Mamba Mentality’ duruşunu görürdünüz ama aynı zamanda çok kibar, sevgi dolu bir yönü vardı” dediği Kobe Bryant’ın en iyi anlaştığı takım arkadaşı oldu. Hatta öyle ki, Kobe’nin parke dışındaki hayatına başladığında onun en yakın arkadaşlarından ve fikir aldığı kişilerden biri Gasol’dü.

Kobe ve Gianna Bryant’ın vefatının ardından Bryant ailesine yakın olabilmek için bir süre evlerinin yakınında kalan, evlilik yıldönümlerinde Vanessa Bryant’a çiçek, Gianna’nın doğum gününde pasta gönderen “Pau amca”, duruşuyla bir kez daha herkesin saygısını kazandı.

Shams Charania’nın haberine göre Los Angeles Lakers, Pau Gasol’ün 16 numaralı formasını emekli edecek. Pau Gasol gibi spor efsaneleri, sporcu karakterini yalnızca saha içinde kazandığı başarılarda göstermeyen, istikrarı ve duruşu ile herkesin saygısını kazanmış isimler ve bu nedenle Gasol’ün forması, tüm basketbolseverlerin gözünde emekli edilmiş durumda.

Pau Gasol’ün, NBA takımı Los Angeles Lakers formasıyla yaptığı en güzel 10 hareket:

https://www.youtube.com/watch?v=WjR5go5y8wk

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler