Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresindeki arazinin statüsü değiştirildi, mezunlar ve vatandaşlar itiraz etti: “Boğaziçi Üniversitesi yapılaşmaya açılmasın”

Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresinin doğal SİT alanı statüsünün değiştirilmesine tepki gösteren Boğaziçi Üniversitesi mezunları ve vatandaşlar, İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi.

Dilekçeler verilmeden önce yapılan açıklamada Boğaziçi Üniversitesi’nin koruma altındaki alanlarının statüsünün değiştirilmesi ve atanmış rektör Naci İnci’nin kurduğu “Taşınmaz Değerlendirme Komisyonu” ile ilgili endişeler aktarıldı, arazinin yapılaşmaya açılmaması çağrısı yapıldı:

“Alınan yetkilerle donatılmış hukuksuz bir komisyonun kurulmuş olması ile yapılmak istenen koruma statüsü değişikliği bir arada düşünüldüğünde, durumun son derece endişe verici gelişmelere gebe olduğu açıktır. Üniversitenin ve Boğaz yakasının kamusal arazileri, tarihsel ve doğal değerleri ticarileştirilerek tahribata açılabilecektir. Üniversite statüsü gereği koruma gelmiş bu tarihi ve doğal alanlar kesinlikle yeni yapılaşmaya açılmamalıdır. Boğaziçi Üniversitesi doğası ve tarihsel yapıları ile kentin ortak ve simgeleşmiş bir değeridir. Kurumsal özerklik, akademik özgürlük ve demokratik üniversite mücadelesinden vazgeçmeyeceğimiz gibi Boğaziçi Üniversitesi’ne yönelik antidemokratik ve keyfi müdahalelere de izin vermeyeceğiz.”

Statü değişikliği

Üniversitenin yapılaşma tehditi altında olduğu belirtilen açıklamada, yapılaşmaya yol açan iki uygulamaya dikkat çekildi. Bunlardan ilki, Boğaziçi Üniversitesi, Hacıosman Bayırı ve yakın çevrelerinin koruma altındaki alanların statüsünün, yapılaşmanın mümkün olduğu statüyle değiştirilmesi. Açıklamada, “Bu alanın, kampüs alanı olarak içindeki tarihi ve kültürel değerler ile birlikte muhafazasında yüksek kamu yararı vardır” denildi ve şöyle devam edildi:

“Yapılmak istenen statü değişikliğiyle ilgili dava açmaya hazırlanan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Boğaziçi Üniversitesi mensupları tarafından, bakanlıktan ve İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden SİT statüsünün düşürülmesine gerekçe gösterilen ve eklerde bulunması gerektiği halde bulunmayan raporlar talep edilmiştir. Ancak kamuya açık olması gereken bu raporlara erişim sağlanamamıştır.”

“Naci İnci’nin taşınmaz komisyonu kurması antidemokratik”

Dikkat çekilen ikinci gelişme ise rektörlüğe atanan Naci İnci’nin, Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm taşınmazları ile ilgili her türlü kararı vermek üzere “Taşınmaz Değerlendirme Komisyonu” kurulduğunu duyurması. Açıklamada, komisyonun üniversite bileşenlerine danışmadan antidemokratik şekilde kurulduğu belirtildi:

“Boğaziçi Üniversitesi’nin ikinci kayyum rektörü Prof. Dr. Naci İnci de 2 Ekim 2021 tarihli belgeyle Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm taşınmazları ile ilgili her türlü kararı vermek üzere ‘Taşınmaz Değerlendirme Komisyonu’ kurulduğunu duyurdu. Bu komisyon üniversite bileşenlerine danışılmadan antidemokratik bir şekilde kurulmuştur. Senato kararı olmaksızın oluşturulan komisyonda, kayyum rektör Naci İnci, rektör yardımcıları Gürkan Kumbaroğlu ve Fazıl Önder Sönmez ve hukuksuzca atandığı mahkeme kararıyla belgelenen Boğaziçi Üniversitesi Genel Sekreteri Nedim Malkoç bulunuyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.