Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa’nın ortak değeri Karacadağ’ın jeopark olması için UNESCO’ya başvuruldu

Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa’nın ortak değeri Karacadağ’ın jeopark olabilmesi için UNESCO Türkiye Milli Komitesi’ne yapılan başvuru uygun görülerek, bu konudaki “iyi niyet beyanı” Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla UNESCO’ya iletildi. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’ın tam ortasında, üçgenin zirvesinde bulunan Karacadağ’ın bu üç şehrin yaşamını, kültürünü, tarımını ve mimarisini en çok etkileyen faktör olduğunu söyledi.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ile Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, “Mezopotamya’nın altın üçgeni” çalışması için yol haritasının ve Karacadağ için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü‘ne (UNESCO) yapılan müracaatın değerlendirildiği toplantıya katıldı.

Karacadağ Kalkınma Ajansı’nda düzenlenen toplantının ardından açıklamada bulunan Vali Karaloğlu, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa olmadan medeniyet, inanç ve gastronomi tarihinin yazılamayacağını söyledi.

“Güçbirliği ile üç şehri geleceğe taşıma sorumlulukları olduğunu” belirten Karaloğlu, şöyle konuştu:

“Biz birbirimizin rakibi değiliz. Birbirimizi destekleyen ortak bir sinerjiyle bu üç şehri geleceğe taşıma sorumluluğumuz var. Oluşturduğumuz sinerji sayesinde Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’i kapsayan Karacadağ bölgesinin UNESCO’nun Küresel Jeoparklar Ağı’na dahil edilmesi için müracaatta bulunduk. Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’ın tam ortasında, üçgenin zirvesinde bulunan, bu üç şehrin yaşamını, kültürünü, tarımını ve mimarisini en çok etkileyen faktör Karacadağ’dır. Karacadağ olmasa Diyarbakır mimarisi diye bir şey olmaz. Diyarbakır’da ‘buğdayın anavatanı Karacadağ’ diyoruz. İlk tarımın yapıldığı bölge Karacadağ etekleridir. Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’in çok değerli ortak bir varlığı olan Karacadağ’ın jeoparklar ağına dahil edilmesi için UNESCO Milli Komitesi tarafından Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Paris’e yazılmış olmasını çok değerli, çok kıymetli buluyorum.”

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de bölgenin, “altın üçgen” ve “Mezopotamya” markası altında yürütecekleri çalışmalarla cazibe merkezi haline geleceğini söyledi. Bölgenin, gelecek dönemde çok daha büyük ziyaretçi akınına uğrayacağına inandıklarını aktaran Vali Erin, hazırlıkları da bu doğrultuda yürütmek istediklerini aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.