Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail istihbarat teşkilatı Mossad, 1986’daki bir operasyon sırasında kaybolan pilot Ron Arad’ı bulabilmek için Suriye’den İranlı bir generali kaçırdı

İsrail’in istihbarat teşkilatı Mossad’ın, kayıp İsrail pilotu Ron Arad’ın yerini öğrenmek için İranlı bir generali Suriye’den kaçırıp sorguladığı iddia edildi. Mossad, 1986 yılında Güney Lübnan’da uçağı düşürülen İsrail vatandaşı pilot Ron Arad’ın nerede olduğunu bulmak için geçen ay bir istihbarat operasyonu başlatmıştı. İsrail Başbakanı Naftali Bennett, operasyonu “cesur bir görev” olarak nitelendirmiş fakat hiçbir detay paylaşmamıştı.

Ron Arad

Havacı Yarbay Ron Arad’ı bulmak için başlatılan operasyon, İsrail Başbakanı Naftali Bennett tarafından doğrulandı. Bennett, pazartesi günü (4 Ekim) İsrail Parlamentosu’ndaki (Knesset) konuşmasında operasyonu “cesur bir görev” olarak nitelendirdi fakat devam eden operasyon hakkında hiçbir detay paylaşamayacağını söyledi.

Lübnanlı Şii milis grubu Emel tarafından esir alınan Arad’ın başına gelenler, İsrail’de uzun bir süre boyunca konuşulmuştu. Ancak daha sonra Arad’ın esir takası ve fidye görüşmelerinin kesilmesinden iki yıl sonra 1988’de tutsak olarak öldüğü konusunda fikir birliğine varılmıştı.

“Karmaşık, geniş kapsamlı ve cesur bir operasyon”

4 Ekim Pazartesi günü Knesset’in kış oturumunun açılışındaki konuşmasında Bennett, kadın ve erkek Mossad ajanlarının Yarbay Arad’ın kaderi hakkında istihbarat toplamak için geçen ay “karmaşık, geniş kapsamlı ve cesur bir operasyon” başlattıklarını açıkladı. Bennett, “Şu anda paylaşılabilecek yegâne şey bu” diye ekledi.

Operasyonun içeriğine dair çelişkili raporlar da İsrail basınına yansıdı. İsrail’de yayın yapan Kanal 12’ye göre, Mossad Direktörü David Barnea başlangıçta operasyonun bir “başarısızlık” olduğunu söylerken, Başbakan Bennett’in açıklamalarının ardından operasyonu bir başarı hikayesi olarak takdim etti.

Bennett’in ofisinin açıklamasında, “Ron Arad hakkında istihbarat elde etme görevi, istisnai operasyonel hedefler taşıyor. Operasyon başarılı bir şekilde icra edildi” denildi. Açıklamada ayrıca, “Knesset üyelerine ve genel kamuoyuna sunulan bilgi, kahraman askerlerimizin düşman tarafından ele geçirilmesinden yıllar sonra bile olsa evlerine geri dönme konusundaki büyük çabamızı ve bağlılığımızı göstermesi bakımından değerliydi. Bunun dışındaki açıklamalara itibar edilmemelidir” ifadeleri kullanıldı.

Bugüne kadar Ron Arad’a dair çeşitli istihbarat raporları açıklanmıştı. Raporlarda Arad’ın öldüğü belirtilmiş ama ölümünün koşulları ve yeri konusunda farklı bilgilere yer verilmişti. Örneğin, 2004’te bir İsrail askeri komisyonu, Arad’ın ciddi bir hastalık nedeniyle tedavi görmemesinin ardından 1990’larda öldüğünü ve Lübnan’ın Bekaa Vadisi’ne gömüldüğünü iddia etmişti. 2008’de Alman müzakereci Gerhard Konrad, Arad’ın 1988’deki bir firar girişimi sırasında öldüğünü söylemişti.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.