Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tanesi 65 euro: Milli takım seyircisi, maçları forma ile izlemekte zorlanacak

Türkiye A Milli Futbol Takımı, 2022 yılında Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası’na katılabilmek için mücadelesini sürdürüyor. Futbolseverler de ülkelerinin formalarını alarak takımlarına destek olmak istiyor. Ancak milli takım formalarının satış fiyatları da ülke ekonomisinden nasibini almış durumda. Medyascope Spor Servisi olarak ülkelerin asgari ücretleri ile milli takım formalarının satış fiyatlarını karşılaştırdık. 

Katar’da 2022 yılında düzenlenecek FIFA Dünya Kupası’na katılabilme umudunu sürdüren Türkiye A Milli Futbol Takımı, grubunda ilk ikiye girebilmek için çok kritik dört maça çıkacak. Bu dört karşılaşmadan Norveç (8 Ekim) ve Cebelitarık (13 Kasım) müsabakaları, Türkiye’de oynanacak. Koronavirüs salgını önlemlerinin yavaş yavaş esnemeye başladığı şu günlerde seyirciler, takımlarına destek olabilmek için  tribünlerde yerlerini almak niyetinde. Ancak tribündeki seyirciyi, Türkiye’nin iç sahada oynayacağı karşılaşmalarda milli forma ile göremeyebiliriz. 

Forma fiyatının, asgari ücrete oranında lider Türkiye!

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz, milli takım forma fiyatlarına da yansıdı. Nike tarafından üretilen Türkiye A Milli Futbol Takımı iç saha formasının firmanın resmi sitesindeki fiyatı 65 euro, bugünkü kur ile yaklaşık 670 lira. Eğer üretici firmanın yeni teknolojiyle ürettiği formadan almak isterseniz ise güncel fiyatı indirimli olarak 1.109 lira (%24 indirimsiz fiyatı 1.479 lira). Türkiye’deki asgari ücret ise net 2 bin 825 lira 90 kuruş. Dolayısı ile dört milli takım forması bir asgari ücret ediyor. Üstelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de ücretli çalışanların neredeyse yarısı asgari ücretle çalışıyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) hazırladığı 2021 Eylül Açlık ve Yoksulluk verilerine göre ise asgari ücret dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı olan 3049 ₺’nin de çok altında kalıyor.

FIFA dünya sıralamasında 41. sırada yer alan ay-yıldızlıların Dünya Kupası Elemeleri G Grubu’ndaki rakiplerinin formaları, ülkelerinin asgari ücretlerine oranla hayli uygun. Grubumuzun favorisi ve dünya sıralamasında 12. sırada yer alan Hollanda‘da asgari ücret 1.635 euro iken milli takım forması 80 euro. Hollanda’da bir asgari ücretli, maaşıyla 20 tane milli takım forması alabiliyor. Grup ikinciliği için çekiştiğimiz Norveç’te ise asgari ücret 3.120 euro. Refah düzeyi yüksek Norveç‘te asgari ücretli bir kişi, isterse tanesi 70 eurodan 39 adet milli takım forması ile evine dönebilir. 

Cebelitarık forması ülkenin vatandaşları için sudan ucuz

A Milli Futbol Takımı’nın grubundaki görece zayıf rakiplerinde de durum pek farklı değil. Asgari ücreti 332 euro olan Karadağ’da milli takım forması 60 euro’dan satışa çıkarken, 430 euro asgari ücret alan Letonyalı vatandaşlar ise 40 euro karşılığında milli takım formasına sahip olabiliyor. Avrupa futbolunun en zayıf ülkelerinden Cebelitarık’ta yaşayan asgari ücretli bir kişi ise 1.268 euro kazanıyor. Bu kişi, asgari ücreti ile tanesi 40 eurodan 31 adet milli takım forması alabilir. 

Son Avrupa şampiyonunun milli takım forması 73 euro

Avrupa’nın en güçlü futbol ülkelerinden İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya ve İtalya’da yaşamlarını sürdüren vatandaşlar, milli takım formalarına gayet hesaplı ulaşabiliyor. Futbolun beşiği sayılan İngiltere’de milli takım forması 65 euroya satışa çıkarken, asgari ücret ise 1.878 euro. 1.554 euro asgari ücret alan bir Fransa vatandaşı ise 65 euro karşılığında son dünya kupası şampiyonu milli takımının formasına sahip olabiliyor. Öte yandan İspanya’da asgari ücret olarak 1.050 euro kazanan bir kişi, 14, Almanya’da 1.584 euro kazanan ise maaşıyla 17 milli takım forması satın alabiliyor. Son Avrupa Şampiyonu İtalya’da da durum, bu ülkeler ile benzer. İtalya’da asgari ücret 1.440 euro. Gök Mavililer’in formasını almak isteyen kişi ise 73 euroyu gözden çıkararak 19 adet forma alabilir. 

(Editörün notu: Nike firmasının Avrupa’daki 65 euro bandındaki forma satış fiyatını, Avrupa’daki diğer ülkeler ile kıyasladığımızda (Asgari Ücret/Forma Fiyatı) yüzdesel olarak büyük bir fark ortaya çıkıyor. Bu durum Türkiye özelinde, formalar mı çok pahalı yoksa biz mi çok fakirleştik sorusunu bir kez daha gündeme getiriyor.)

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

İnfografik: Pirsu Can Ergen

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.