Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ya öldürüldüler ya da çift taraflı çalıştılar: CIA tarafından dünya genelinde görevlendirilen onlarca ajanın ortadan kaybolduğu ortaya çıktı

İstihbarata karşı koyma yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından yurtdışına gönderilen onlarca ajan yakalandı veya ortadan kayboldu. Başta Rusya, Çin, İran ve Pakistan olmak üzere yurtdışında yakalanan CIA ajanlarının öldürüldüğü ya da çift taraflı çalıştırıldığı belirtiliyor.

The New York Times’ın haberine göre ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) karşı istihbarat servisi, teşkilatın yurtdışındaki istasyon ve üslerine gizli bir bilgi notu gönderdi. CIA’in yurtdışına gönderdiği onlarca ajandan haber alınamadığı belirtilen notta, çoğu Rusya, Çin, İran ve Pakistan’da görevli ajanların yakalandığı, öldürüldüğü ya da çift taraflı kullanıldığı bilgisi paylaşıldı.

“Görev bilinci güvenlik önlemlerine ağır bastı”

Bilgi notunda, yurtdışına ajan göndermenin yüksek riskli bir eylem olduğunun altı çizilirken, son yıllarda “görev bilincinin güvenlik önlemlerine ağır bastığı” belirtildi. Notu hazırlayan istihbarata karşı koyma yetkilileri, kaynaklara fazla güvenilmesi, yabancı istihbarat teşkilatlarının hafife alınması ve ajan toplamak için acele edilmesi nedeniyle güvenlik açığı ortaya çıktığını öne sürdü.

Notta, bilgileri ele geçirilen çok sayıda CIA ajanının biyometrik bilgilerinin, yüz tarama ve yapay zekâ gibi araçlar yardımıyla CIA kaynaklarına ulaşmak için kullanıldığı uyarısında bulundu.

Kaç ajanın iki taraflı çalıştırıldığı henüz bilinmiyor

Bilgi notunda, yakalanan ya da öldürülen CIA ajanının sayısı verilirken ABD aleyhine çift taraflı çalıştırılan ajan sayısının tam olarak bilinmediği belirtildi. Ancak notta, Pakistan’ın ikili ajan çalıştırma konusunda öne çıkan ülke olduğu aktarıldı.

CIA, ajanların güvenliğini sağlamaktan da sorumlu

Karşı istihbarat teşkilatının gönderdiği not, ajanlık için kaynakları belirleyen ve işe alım yapan yetkilileri hedef alıyor. Bilgi notu, CIA yetkililerine, yalnızca ajan toplamak ve kaynak sağlamakla görevli olmadıklarını hatırlatırken, teşkilatı ajanları araştırmak ve güvenlik önlemleri almak konusunda da uyarıyor.

Eski CIA çalışanı Douglas London, “Bazen kontrolümüz dışında şeyler olur ama aynı zamanda özensizlik ve ihmal durumları da var. Öte yandan, üst düzey yetkililer bu ihmallerden asla sorumlu tutulmaz” dedi. London ayrıca, yeni kitabında CIA’in gizli eylemlere ve paramiliter operasyonlara ağırlık vermeye başladığını, bu yüzden işe alım sürecinde zayıflayan güvenliğin teşkilattaki ajanlık geleneğine zarar verdiğini öne sürdü.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.