Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

100 yılı aşkın süredir bekleniyordu: DSÖ, ilk sıtma aşısına onay verdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’da her yıl yüz binlerce çocuğun hayatını kurtarabilecek bir karara imza atarak ilk sıtma aşısına onay verdi. Sıtma, özellikle Afrika kıtasında her sene yarım milyondan fazla insanın ölümüne yol açıyor. Bir asırdır süren denemelerden sonra sıtma aşısına sahip olmak tıbbın en büyük başarıları arasına girdi. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, çarşamba günü (6 Ekim) aldığı kararla, özellikle Afrika bölgesinde çocukların ölümüne yol açan sıtma hastalığına karşı onaylanmış RTS,S/Mosquirix aşısını desteklediklerini ve bu aşının yaygın olarak kullanılması gerektiğini belirtti. Alınan bu karar, her yıl yüz binlerce insanı öldüren sıtma hastalığına karşı büyük bir ilerlemeye işaret ediyor. 

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus alınan bu kararın “tarihi bir an” olduğunu söyledi. Cenevre’deki toplantıda konuşan Ghebreyesus, “Kariyerime bir sıtma araştırmacısı olarak başladım. Bu eski ve korkunç hastalığa karşı etkili bir aşıya sahip olacağımız günü bekliyorduk. Bugün, o gün. Bugün, tarihi bir gün. Bugün DSÖ, dünyanın ilk sıtma aşısının geniş çapta kullanılmasını tavsiye ediyor” dedi.

100 yılı aşkın bir süredir beklenen sıtma aşısının, bilim ve çocuk sağlığı adına büyük bir atılım olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, “Bu kararla, her yıl ona binlerce genç hayat kurtarılabilir” diye konuştu.  

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus

DSÖ Küresel Sıtma Programı Direktörü Dr. Pedro Alonso da “Bilimsel açıdan bakıldığında bu, büyük bir atılım. Halk sağlığı açısından bakıldığında ise bu, tarihi bir başarı. Aşı, Afrika’daki çocukların hayatını kurtaracak ve hastalığı önleyecek” açıklamasını yaptı.  

Mosquirix olarak da bilinen RTS,S aşısı, İngiliz ilaç şirketi GlaxoSmithKline (GSK) tarafından geliştirildi ve pilot programının başladığı 2019 yılından bu yana Gana, Kenya ve Malavi’de 800 binden fazla çocuğa uygulandı. Uzun klinik deneyler sonucunda dört yıllık bulgularda, RTS,S aşısı küçük çocuklardaki vakaların yüzde 39’unu, ağır vakaların ise yüzde 29’unu engellediği sonucuna ulaşıldı. Ancak ağustos ayında London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) tarafından yürütülen bir araştırmada, küçük çocukların RTS,S aşısı olmaları halinde hastaneye yatış ve ölüm oranlarında yüzde 70’lik bir azalma olduğu sonucuna varıldı.

Sıtma: Ölümcül parazit

Sıtma, binlerce yıldır insanlığın en büyük sorunlarından biri. Sivrisinek ısırmasıyla insanlara bulaşan parazitlerden kaynaklanan sıtma, tekrar çoğalmak için kan hücrelerini işgal ediyor. Çoğunlukla bebekleri ve küçük çocukları öldürüyor. Belirtileri arasında ateş, kusma ve yorgunluk bulunuyor.

Hastalığın en büyük yükü, 2019 yılında 260 binden fazla çocuğun öldüğü Afrika’da hissediliyor. 

Gana’daki pilot programın direktörü Dr. Kwame Amponsa-Achiano, “Bizim için oldukça heyecan verici bir an, büyük çaplı aşılama ile sıtma ücretinin de minimuma ineceğine inanıyorum” dedi. Çocukken sürekli sıtmaya yakalanan ve sıtma hastalığının doktor olmak için kendisine ilham verdiğini vurgulayan Amponsa-Achiano, “Üzücüydü, neredeyse hiç okula gidemedim. Sıtma uzun süredir bize zarar veriyor” diye konuştu.  

Bir sonraki aşama fon bulmak 

İlaç şirketi GSK’nin Küresel Sağlık Sorumlusu Thomas Breuer, uzun yıllardır geliştirilmesi için çalışılan sıtma aşısının Sahraaltı Afrika’daki çocuklara ulaştırılması kararından gurur duyduklarını belirtti ve “Klinik deney verileri RTS’nin, yüz binlerce hayat kurtarma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor” diye ekledi.  

GSK, yüzde 5’lik kâr marjını aşmayacak bir ücrete, yılda 15 milyon doz aşı üretmeyi taahhüt etti. Şirket, aşıların tedarikini desteklemek için ortaklar, fon sağlayıcıları ve hükümetler ile birlikle çalışacak. 

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.