Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz hakkında yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla soruşturma başlatıldı

Avusturya’da, Mali Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı, Başbakan Sebastian Kurz ve yakın çalışma arkadaşı dokuz kişi hakkında yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla soruşturma başlattı.

Avusturya Başbakanı Kurz, ismi açıklanmayan bir gazeteye “kendisi ve uygulamış olduğu politikaların olumlu yer almasını sağlamak için kamu kaynaklarını aktarmakla” suçlanıyor.

Mali Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında iktidardaki Avusturya Halk Partisi’ne (ÖVP), Maliye Bakanlığı’na ve başbakanlık ofisine baskın düzenlendi. Maliye Bakanı Gernot Blümel, bakanlığına baskın düzenlendiğini doğruladı.

Savcılar, adı açıklanmayan bir medya şirketinin, Kurz’un ve partisi ÖVP’yi öven ve kamuoyu anketlerinde önde gösteren yayınlar yapması karşılığında para aldığını iddia ediyor. Söz konusu gazetenin adı açıklanmadı ancak Avusturya medyasında bahsi geçen gazetenin “Österreich” olduğu öne sürülüyor. Österreich ise anketlerde manipülasyon yaptığı yolundaki iddiaları yalanlayan bir açıklama yayımladı.

Savcılık açıklamasında, soruşturmanın 2016 yılından bugüne kadarki süreci kapsadığı belirtildi ve “Maliye Bakanlığı’ndan alınan kaynakların, yalnızca partilerin siyasi çıkarlarına hizmet eden, kısmen manipüle edilmiş kamuoyu yoklamalarını finanse etmek için kullanıldığı” yönünde iddialara yer verildi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz

Öte yandan, Slovenya’daki Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesine katılan Kurz’dan son gelişmelere ilişkin herhangi bir tepki gelmedi.

Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ), çarşamba günkü (6 Ekim) açıklamasında, soruşturmanın ÖVP’nin “kağıttan evinin gürültüyle çökmekte olduğunu” gösterdiğini belirtti. SPÖ, Kurz ve partisini “bağımsız yargıyı itibarsızlaştırmak ve soruşturmaları engellemeye çalışmakla” suçladı.

Dünyanın en genç başbakanı

Sebastian Kurz, başkent Viyana’da doğdu ve aynı şehirde hukuk öğrenimi gördü. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olan ve üyelik müzakerelerinin durdurulması gerektiğini açıkça savunan ÖVP lideri Kurz, genç yaşında Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanlığı görevini yürüttü. Orta sınıf bir aileden gelen 35 yaşındaki Kurz, dünyanın en genç başbakanı olarak biliniyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.