Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sadio Mané: Geldiği yeri unutmayan adam

İngiltere Premier Ligi‘nde mücadele eden Liverpool‘da forma giyen Senegalli Sadio Mané’nin kariyer yolcuğunu, Mustafa Murat Erdem kaleme aldı.

Sadio Mané: Geldiği yeri unutmayan adam

Sadio Mané 10 Nisan 1992’de Senegal’in Sédhiou şehrinde doğar. Forvet pozisyonunda görev yapan yıldız oyuncu, Premier League takımlarından Liverpool’un Premier Lig ve Şampiyonlar Ligi zaferlerinin mimarlarındandır.

29 yaşındaki Sadio Mané kariyerine Fransa Ligue 1 takımlardan Metz forması ile başlar ve burada bir sezon forma giydikten sonra Red Bull proje takımlarından Red Bull Salzburg takımına transfer olur. Salzburg’da iki sezon top koşturan Mané ardından önce Premier League ekiplerinden Southampton, sonrasında zirve yapacağı Liverpool takımına transferini gerçekleştirir. 

Senegalli top sihirbazı, tüm dünyayı sallıyor

29 yaşındaki dünya yıldızının hayat hikayesi yetenekleri kadar sıradışı. 

Babası yerel bir camide imam olan Mané, Senegal’in Sedhiou şehrinde 10 Nisan 1992’de doğar, Bambali köyünde amcası ve kuzenlerinin de olduğu 10 kişilik evde büyür.

Sadio, babasının ölümü sırasında arkadaşıyla futbol oynamaktadır. Daha sonra arkadaşı ona babası hakkında bilgi verdiğinde, Sadio bunun bir şaka olduğunu düşünür, inanmak istemez. Babasını yedi yaşında kaybedince amcasıyla yaşamaya başlar ve amcası eğitiminin daha önemli olduğunu düşünerek futbol oynamasına karşı çıkar. Greyfurt ve turunçgillerle müthiş top oynadığı için lakabı “top sihirbazı”dır. 

Okula maddi imkansızlıklar nedeniyle gidemeyen Mané’nin çocukluğu çalışarak ve sokaklarda futbol oynayarak geçer. Küçük top sihirbazının en büyük hayali futbolcu olmaktır. 15 yaşında yaşadığı yeri terk ederek Senegal’in başkenti Dakar’a giden Mané, futbol hayatına ülkesinin Generation Foot takımı ile başlar. Uzun süre geçmeden futbolcu izleme ekiplerinin ilgisini çeker ve 2011 yılında Fransa ekiplerinden Metz’in B takımına transfer olur.

Mané, 2011 yılında Metz`e ilk gittiğinde üstünde sadece bir tişört vardır ve takım arkadaşları tarafından “gülünç” bulunur. Yıldız futbolcu o günleri şöyle anlatır: “Neden tişört giydiğimi anlamadıklarını söylüyorlardı. Ben sıcak bir ülkeden geliyordum ama Fransa öyle değildi.” Mané , Metz`de yaşadıklarının bugün olduğu kişi olmasında büyük bir payı olduğunu ve hiç unutmadığını verdiği her röportajda dile getirir.

Bir sezon forma giydiği Fransa ekibinde 22 maça çıkıp, iki gol atan Sadio Mané, 2012 yılında Salzburg tarafından transfer edilir. Mané, Avusturya ekibi ile ilk sezonunda 29 maça çıkarken, attığı 19 golle yıldızlaşır. Hızı ve tekniği ile adından söz ettiren oyuncu, Avrupa’nın büyük takımlarının dikkatini çeker.

Avusturya ekibiyle 87 resmi maçta toplam 45 gol atan Mané , 4 milyon euroya transfer olduğu Salzburg’dan 2014’te 23 milyon euroya İngiltere ekiplerinden Southampton’a geçiş yapar. 25 gol atarak başarılı performansını burada da sürdüren Mané, 2016 yılında Liverpool’a 41 milyon euroya transfer olur.

Dinine bağlı olan ve kendisi için çok önemli olduğunu söyleyen Mané , futbolcu kişiliğinin yanında hayırseverliğiyle de tanınıyor. Yokluk içinde büyüyen Mané , paranın değiştirmediği futbolcu olarak anılıyor ve bu parayı hayır işlerine harcıyor. Doğduğu köye okul yaptıran Mané, cami ve hastane gibi birçok projeyle de halkına finansal destek sağlıyor.

Attığı gollerin ardından kutlamasını secdeye kapanarak yapan Mané’nin ne kadar mütevazı futbolcu olduğunu kanıtlayan görüntü ise bir maç sonrası yapılan paylaşım oldu. Bir caminin tuvaletini temizlerken kaydedilen videosuyla Mané, taraflı tarafsız tüm futbolseverlerin takdirini kazandı.

30 yıl sonra Premier League’i kazanan Liverpool takımında şampiyonluğun önemli pay sahiplerinden birisi olan Sadio Mané, Jürgen Klopp için vazgeçilmez isimlerinden birisi haline gelir. Firmino ve Salah ile birlikte Liverpool’un gol yükünü çeken Mané en etkili hücum silahıdır. Klopp’un dikkatini hocanın Dortmund günlerinden çekmeyi başarır ama bu transfer gerçekleşmez. Liverpool’un 30 sene sonra kupayı kaldırmasında 35 maçta 2756 dakika sahada kalan Mané, 18 gol ve yedi asistlik katkı sağlar.

Bir kanat forvet için oldukça yüksek gol ve asist istatistiklerini süreklilik haline getirmesi yüksek başarı ortalaması ile adam geçme yeteneği ve pozisyon hazırlama becerisine sahip olması onu şüphesiz dünya yıldızları arasına sokmaktadır.

Sadio Mané’nin çalımları ile rakiplerini zor duruma soktuğu anlar:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.