Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ülkesinden uçakla kaçıp Tacikistan’a inen hamile Afgan pilot, Tacik yetkililer tarafından bir sanatoryumda tutuluyor

Hamile bir Afgan pilot, Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinin ardından ağustos ayında bir savaş uçağı ile ülkeden kaçarak Tacikistan’a sığındı.

Güvenlik nedeniyle ismi ve fotoğrafı paylaşılmayan Afgan kadın pilot, Taliban’dan kaçmak için bir savaş uçağı ile Kabil Havaalanı‘ndan ülkesini terk etti. Hamile olan 29 yaşındaki kadın pilot, ne hastaneye gidebiliyor ne de bebeğinin durumunu ultrason yoluyla öğrenebiliyor. 

Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) eğitim alan pilot kadın, oğlunun, Afganistan’ın kuzey sınırını geçen ve şu anda dağlarda bir sanatoryumda tutulan, neredeyse tamamı erkek 140’tan fazla Afgan askeri personelinin ve garip bir esaretin içinde doğacağından korkuyor. 

Eylül ayında Tacik yetkililerden gizli Reuters’a konuşan pilot, ailesi Afganistan’da olduğu için adının açıklanmasını istemedi. Tacik yetkililer, Afganlar’ın kimlik belgelerin ve telefonlarına el koyuyor.

Kasım ayında beklenen doğumu için Tacik yetkililerden, hastaneye yakın bir yerde tutulmayı isteyen pilota yetkililer, “Hayır, doğum zamanı seni bir hastaneye götürecek ve sonra tekrar buraya getireceğiz” diyor.

Kongre’de ABD Dışişleri Bakanlığı’na tepki

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bir ABD Kongresi oturumunda, Tacikistan’daki pilotlar için endişe duyduğunu ve Dışişleri Bakanlığı ile birlikte çalışarak ne yapabileceklerine bakacaklarını söylemişti. 

Oturum sırasında hamile pilotun durumunu gündeme getiren Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Austin Scott, Dışişleri Bakanlığı’nın durumu ele alma şeklinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. 

Scott, Tacik hükümetinin, ABD’li yetkililere, “hamile pilotun durumunun farkında olduğunu” söylediğini ve “acil tıbbi hizmetlere ihtiyaç duyan herkesin yerel bir tıbbi tesise götürüleceğini” belirttiklerini aktardı.

Scott, Reuters’e verdiği demeçte, “Bunun dışında, bunların hiçbirinde hiç yardımcı olmadılar” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili “Tacikistan hükümetiyle koordinasyon içinde olduğunu” aktardı ancak gecikmeyi veya pilotların neden gözaltına alındığını açıklamayı reddetti. ABD’nin Duşanbe Büyükelçiliği, grubu ziyaret ettiğini ve o sırada “pilotların iyi muamele gördüğünü, koşulların insancıl olduğunu bildirdiklerini” belirtti.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.