Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 863. haftasında, Ankara’da 28 yıl önce kaybedilen Abdülmecit Baskın için adalet istedi: “Bizler, bu olayların tanıkları ve bu olaylara maruz kalanlar olarak sevdiklerimizin akıbetini sormaktan asla vazgeçmeyeceğiz”

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 164. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 863. haftanın moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun yaptı. Kayıp yakını Melike Baskın’ın okuduğu açıklamada, 1993’te, Ankara’da kaybedilen Abdülmecit Baskın için adalet istendi.

Abdülmecit Baskın’ın oğlu Eren Baskın, “Babam öldürüldüğünde ben henüz dört yaşındaydım. Daha o yaşlarda ölüm ve faili meçhul kelimelerini duymaya aşina olmaya başlamıştım. Biz Cumartesi İnsanları’nın yaraları aslında kimlikleridir, ben buna çok inanırım. Bizler bu olayların tanıkları ve bu olaylara maruz kalanlar olarak sevdiklerimizin akıbetini sormaktan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

Ortak acının giderilebilmesi için mutlaka bir çare bulunması gerektiğini dile getiren Eren Baskın, “Artık ‘beyaz Toroslar ile faili meçhullerle bir yere varılamayacağını çok iyi gördük ve görmeye devam ediyoruz. Tıpkı şu anda siyah Transporterlar’ın işe yaramadığı gibi” diye devam etti. 

Abdülmecit Baskın’ın kızı Melek Babalıtaş, “Ben babamın akıbetini, benimle aynı yaraları taşıyan insanlarla birlikte Galatasaray Meydanı’nda aramak istedim. Cumartesi İnsanları için Galatasaray Meydanı bir hafıza merkezi olduğu gibi bir iyileşme mekanıydı. Galatasaray Meydanı bize kapatıldı, yetkililer derhal bu yanlıştan vazgeçmelidirler” diye konuştu.

Baskın ailesinin avukatlarından Sertaç Ekinci, Abdülmecit Baskın dosyasında gelinen aşamayı şöyle anlattı: “Eski Özel Harekât polisi Ayhan Çarkın’ın verdiği ifadeler neticesinde bir soruşturma açıldı. Dava 2014 yılında başladı. Ancak sanıkların adil bir şekilde yargılanmasından ziyade sanıkların aklanmasının tiyatrosuna dönüştürüldü. Mahkeme 2019’da sanıkların tamamı hakkında beraat kararı verdi. İstinaf başvurumuz neticesinde bu karar bozuldu. 15 Ekim 2021’de duruşma yapılacak. Bu davayı tüm kamuoyu takip etmeli.”

863. hafta açıklamasını okuyan kayıp yakını Melike Baskın, “Hukukun üstünlüğünü esas alan demokrasilerde herkes, meşru yollarla hak arama özgürlüğüne sahiptir. Hak arama özgürlüğü Türkiye’de de anayasanın 36’ncı maddesi ile güvence altına alınmıştır. Ancak bu topraklarda yaşanan gözaltında kaybetmelerle ilgili yürüttüğümüz hak arama mücadelemizde hep engellerle ve keyfiyetle karşılaştık. Bugüne kadarki yargı pratiği bize kaybedilen insanlarımızla ilgili etkili bir ceza soruşturması ve kovuşturması yapılmayacağı, soruşturmada ve yargılamada ilerleme olmayacağı, suçun faillerinin cezasız bırakılacağı mesajını verdi” dedi. 

Ankara-Altındağ Nüfus Müdürü olan Abdülmecit Baskın’ın, 2 Ekim 1993 tarihinde işyerindeki makamından çıktıktan sonra Özel Harekât polisleri tarafından gözaltına alındığını söyleyen Melike Baskın, “Abdülmecit Baskın, 4 Ekim 1993 tarihinde, sorgulandıktan sonra ateşli silahla öldürüldü, elleri arkadan bağlı cansız bedeni Gölbaşı mevkiinde bulundu. Bulunduğu yer Milli İstihbarat Teşkilatı Genel Koordine Merkezi’ne çok yakın mesafedeydi” diye ekledi.  

Baskın ailesinin başvurusu üzerine başlatılan soruşturmanın etkin bir biçimde yürütülmediğini dile getiren Baskın, şöyle devam etti: “Olaydan 18 yıl sonra, 26 Mart 2011 tarihinde Özel Harekât polisi Ayhan Çarkın, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği ifadede, 1993 yılında Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin’in emriyle, Abdülmecit Baskın’ı gözaltına aldıklarını ve Baskın’ın Özel Harekât polisleri tarafından öldürüldüğünü detaylarıyla anlattı. Çarkın’ın beyanlarında isimleri geçen, gözaltında kaybedilen veya infaz edilen 18 kişiye ilişkin yeni bir soruşturma başlatıldı.”  

2014 yılında 19 kişi hakkında “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı örgütün faaliyeti kapsamında insan öldürmek” suçundan dava açıldığını belirten Melike Baskın, 2019’da davanın tüm sanıkların beraatıyla sonuçlandığını söyledi. 5 Nisan 2021’de Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin beraat hükmünü bozduğunu anımsatan Baskın, “Bozma kararı sonrası ilk duruşma 15 Ekim 2021 tarihinde saat 14.00’te yapılacak” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.