Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Begüm Başdaş ile Yollarda (25): Dilek İçten ile medyada “nefret döngüsü”

Yollarda’nın 25. bölümünde Begüm Başdaş, konuğu Medya ve Göç Derneği Başkan Yardımcısı ve Kreatif İçerikler Koordinatörü Dilek İçten ile medyada “nefret döngüsü” hakkında konuştu. Son aylarda mülteci ve göçmenlere yönelik artan ayrımcılıkta medyanın rolü üzerine açıklamalarda bulunan İçten, aynı zamanda Türkiye’deki siyasi liderlerin söylemlerinin halk üzerinde nasıl mülteci karşıtı bir etki yarattığını değerlendirdi.

İçten, sıklıkla kullanılan bazı haber başlıklarını ve görselleri paylaşarak, medyada göçmen ve mültecilere yönelik yaygın olan nefret söylemine dikkat çekti. Genellikle somut veriye dayanmadan hedef gösteren bu haberlerin tüm mülteci ve göçmenleri genelleştirerek bir tehdit algısı yaratmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. İçten, “Medyanın yarattığı algıdan dolayı mültecileri insan olarak görmüyoruz, onlara gündelik hayat koşullarını hak görmüyoruz” dedi.

“Medyada dönüşüm mümkün” diyen İçten, çoğulcu, objektif ve hak temelli bir göç haberciliği perspektifin yaratılması ile medyada nefret söyleminin, içerik üreticileri tarafından araçsallaştırılmaması ve bu konuda en azından farkındalık oluşması için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.