Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden’ı 2008’deki kar fırtınasından kurtaran Afgan tercüman Aman Khalili ve ailesi Afganistan’dan ayrıldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve beraberindeki heyeti 13 yıl önce Afganistan’daki kar fırtınasından kurtaran Afgan tercüman Aman Khalili ve ailesi, Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından Afganistan’dan ayrıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Khalili ve ailesinin Afganistan’dan güvenli bir şekilde ayrıldığını ve Pakistan’a üzerinden seyahat edeceklerini belirtti. Khalili daha önce, 13 yıl önce hayatını kutardığı Biden’dan kendisini ve ailesini ülkeden çıkarmasını istemişti.

Aman Khalili ve ailesi

Khalili, Özel Göçmen Vizesi’nin (SIV) işleme konulduğunu ve Başkan Biden’a inandığını söyledi. CNN‘den Anderson Cooper‘a konuşan Khalili, “Her şeyi yapabileceğine güveniyorum. O ABD’nin başkanı. O eğitimli bir adam” dedi. 

“Güvenli bir yere gideceği için mutluyuz”

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Khalili’nin Afganistan’dan başarılı bir şekilde ayrıldığını doğruladı. Yetkili CNN’ye verdiği demeçte, Khalili’nin nereye götürüleceğini söylemedi fakat “Güvenli bir yere gideceği için mutluyuz” diye konuştu.  

Yetkili, departmanın işlemleri hızlandırmak için çalıştığını, Khalili’nin SIV başvurusunun birkaç yıl önce reddedildiğinin doğru olduğunu ancak başvurunun yeniden değerlendirileceğini söyledi. 

Jen Psaki

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, ağustos ayındaki bir konuşmasında Khalili’yi övmüş ve ABD’nin Afgan müttefiklerine yardım edeceğini taahhüt etmişti. Son 20 yıldır ABD ile birlikte savaşan tüm Afganlar’a teşekkür eden Psaki, “Sevdiğimiz insanların kar fırtınasından kurtulmasında oynadığınız rol ve yaptığınız tüm işler için teşekkür ederiz” demişti. ABD’li yetkililerin tüm çabasının ve ortak noktasının Afganlar’ı tahliye etmek olduğunu vurgulayan Psaki, “Sizi dışarı çıkaracağız. Hizmetinizi onurlandıracağız ve bunda kararlıyız” diye konuşmuştu.

2008 yılında dönemin ABD Senatörü Joe Biden, eski Nebraska Senatörü Chuck Hagel ve eski Massachusett Senatörü John Kerry’nin de içinde bulunduğu bir helikopter kar fırtınası nedeniyle Afganistan dağlarına acil inmek zorunda kalmıştı. Senatörlerin bölgeden kurtarılmalarına tercüman Aman Khalili yardım etmişti.

Kaynak: CNN

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.