Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, ülkedeki dezavantajlı gruplara ücretsiz hijyenik ped dağıtılması teklifini reddeti

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ülkede dezavantajlı kadınlar için ücretsiz tampon ve ped dağıtılması teklifini reddetti. Kampanyayı düzenleyenler, yoksulluğun dört kızdan birinin okula gitmesini engellediği bir ülkede bu vetonun “saçma ve insanlık dışı” olduğunu söyledi.

Devlet Başkanı Jair Bolsonaro‘nun dezavantajlı kız çocukları ve kadınlara ücretsiz hijyenik ped ve tampon dağıtma planını veto etmesi, Brezilya’da öfkeyle karşılandı.

Jair Bolsonaro

Bolsonaro evsizler, mahkûmlar ve devlet okullarındaki kız çocukları da dahil olmak üzere dezavantajlı gruplara ücretsiz olarak hijyenik ürün verilmesini öngören yasa tasarısının bir kısmını veto etti. Tasarının veto edilen kısmının 5,6 milyon kadına fayda sağlaması bekleniyordu. Veto edilen kısım, yasa koyucular tarafından onaylanan ve âdet sağlığını yaymak için hazırlanan daha büyük bir yasa tasarısının parçasıydı.

“Kız çocukları regl oldukları için yılda yaklaşık altı hafta okula gidemiyor” 

Tasarıyı hazırlayanlardan Brezilya Sosyalist Partisi (PSB) Milletvekili Tabata Amaral, Bolsonaro’nun geçen hafta planı veto etmesinin, “korunmasız kadınların onurunu küçük düşürdüğü” anlamına geldiğini söyledi.

Amaral Guardian’a verdiği demeçte, “Bolsonaro bu projenin ‘kamu yararına aykırı’ olduğunu söylüyor. Bense kamu yararına aykırı olanın kız çocuklarının regl oldukları için yılda yaklaşık altı hafta okula gidememeleri olduğunu söylüyorum” dedi.

Hükümetin, planı kapsayacak yıllık 84 milyon realin (11 milyon sterlin) kaynağının belirsiz olduğu iddiasına da karşı çıkarak, bunun sağlık bakanlığı ve ulusal cezaevi fonu tarafından finanse edileceğinin belirtildiğini söyledi. 

Karardan geri dönülmesi için kampanya yürüten Amaral, kadınların regl döneminde havlu, eski kıyafet gibi eşyaları kullanmalarından kaynaklanan komplikasyonların tedavisinin sağlık bakanlığı tarafından karşılandığını ve Brezilyalı kadınların yarısının bu sağlık hizmetlerine başvurduğunu belirtti.

“Âdeti kontrol altına almak için kağıt, gazete veya ekmek kırıntıları kullanmayı hayal ettiniz mi?

Yoksul kız çocuklarına ve kadınlara ücretsiz hijyen ürünlerinin verilmesinin “belirli bir grubu kayıracağı” da dahil olmak üzere veto için verilen gerekçelere öfkelenen birçok kişi, tepkilerini #LivreParaMenstruar (Âdet görmek serbest) etiketini kullanarak dile getirdi.

Brezilya Ortaöğretim Öğrencileri Birliği (UBES) Başkanı Rozana Barroso, Bolsonaro’nun kararına şöyle tepki gösterdi: “Veto saçma ve insanlık dışı. Birçok öğrenci, hijyenik pedleri olmadığı ve okula gidemediği için ders çalışamıyor. Hiç âdeti kontrol altına almak için kağıt, gazete veya ekmek kırıntıları kullanmayı hayal ettiniz mi? Bu, özellikle gençlerin yaşadığı acı bir gerçek. Salgının ve kötüleşen toplumsal eşitsizliğin ortasında durum daha da kötüleşti.”

Barroso, okullarda dağıtılmak üzere sıhhi ürünler toplamak için öğrencileri harekete geçmeye çağırdı: “İstediğimiz ülke bu değil ve bu yüzden 40 milyondan fazla öğrenciyi temsil eden UBES aracılığıyla bu yasa tasarısının hazırlanmasına yardımcı olduk ve bu vetoyla mücadele edeceğiz.”

“4 milyon kız çocuğu hijyenik ped ve sabun gibi ürünlere erişemiyor”

Mayıs ayında Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından hazırlanan bir rapor, Brezilya’da 713 bin kız çouğunun tuvalete erişimi olmadan yaşadığını ortaya koydu. Yaklaşık 4 milyon kız çocuğu ise okulda hijyenik ped ve sabun gibi ürünlere erişemiyor, en az 200 bin kız çocuğunun okulunda lavabo bile bulunmuyor. 

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.