Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ziraat mühendisi Faik Toy: “Önümüzdeki yıl gübre kuraklığı ve gıdada fahiş fiyatlar yaşanacak”

Türkiye’de bu yıl 50 ilde yaşanan kuraklıktan büyük ölçüde etkilenen çiftçiler, şimdi de gübre fiyatlarının ortalama yüzde 250 zamlanmasıyla kara kara düşünmeye başladı. Ziraat mühendisi, çiftçi ve tarım yazarı Faik Toy, devletin bir dekar için çiftçiye 8 Türk Lirası gübre desteği verdiğini ama destek 200 lira bile olsa çiftçiyi kurtaramayacağını söyledi. Çiftçinin bu yıl kuraklıktan dolayı ürettiğinin hepsini satması halinde gübre bile alamayacağını söyleyen Toy, “Önümüzdeki yıl gübre kuraklığı yaşanacak. Bu da gıda fiyatlarında kaos ve fahiş fiyatlara neden olacaktır. Girdi maliyetlerini düşürmekten başka hiçbir çözüm yoktur” diye konuştu.

GAP projesi kapsamında sulama kanalları yapılamadığı için 3 milyon 600 bin dekarlık alanın yanı başındaki suya kavuşturulmadığını anlatan Toy, “Yine Silvan Barajı’ndaki sulama kanal ve kanaletleri yapılamadığı için 2,5 milyon dekarlık alan suya kavuşmadı ve kuraklık yaşandı. Yani baraj ve göletler su ile dolu iken yanı başındaki tarlalar kuraklıktan kurudu. Silvan’da sekiz yıl önce bitirilen sulama amaçlı Pamukçay Barajı, sulama kanalı olmadığı için yanındaki tarlalar susuzluktan kuruyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.