Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (13 Ekim 2021): Kaptan Kirk sonunda uzaya gidiyor 

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun kuzeyi, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sağanak yağış bekleniyor.

İstanbul’da hava sağanak yağışlı, sıcaklık 13 derece. İzmir’de hava 18, Antalya’da 19, Ankara’da 10, Diyarbakır’da ise 12 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 70’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 33 bin 860 yeni vaka tespit edildi, 237 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 112 milyon 968 bin 226’ya çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne Başlarken dolar kuru 9 lira, avro kuru 10 lira 44 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.416 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 511 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 82,89 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı konut satış istatistikleri ile ağustos ayı inşaat maliyet ve dış ticaret endekslerini açıklayacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurul’unda, vergi paketinin görüşmelerine devam edilecek. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

İYİ Parti’nin TBMM grup toplantısı yapılacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı parti genel merkezinde ziyaret edecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen’e “21 Soruda FETÖ’nün Siyasi Ayağı” kitapçığı nedeniyle açılan davanın ilk duruşması bugün yapılacak. 

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör ataması protestoları kapsamında açılan sergideki bir eser gerekçesiyle yedi öğrencinin “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün yapılacak.

Avukat Mert Yaşar’ın, AKP Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle “cumhurbaşkanına hakaret” ve “kamu görevlisine hakaret” suçlamalarıyla yargılandığı dava bugün devam edecek. Bir önceki duruşmada mahkeme, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davaya katılma talebini kabul etmişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında iktidarı sert sözlerle eleştirdi. İşsizliğin ve açlığın arttığını belirten Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı’na “İnsanlar açlıktan ölse ‘Hayır efendim, fazla yemiş onun için öldü’ diyecekler” sözleriyle yüklendi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hayal âleminde gezmekle eleştiren CHP lideri, iktidarı “karakış fonu” oluşturmaya çağırdı.

Partisinin grup toplantısında konuşan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, konuşmasının büyük bölümünde muhalefeti eleştirdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na anayasa hakkında beş soru yönelten Bahçeli, CHP’nin, anayasanın ilk dört maddesini değiştirmeyi amaçladığını söyledi. Güçlendirilmiş parlamenter sistem için görüşmelerde bulunan muhalefet partilerine de yüklenen MHP lideri, muhalefeti dürüst davranmamakla suçladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), geçen ay kamuoyuna duyurduğu Demokrasi Tutum Belgesi’ne dair görüş alışverişinde bulunmak için Ankara’da dün (12 Ekim) Alevi kurumlarıyla bir araya geldi. Çok sayıda kurumun katıldığı değerlendirme toplantısına HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Halklar ve İnanç Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, milletvekilleri Ali Kenanoğlu ve Zeynel Özen katıldı. Görüşmede söz alan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar “Alevi toplumunun sorunları yıllardır konuşuluyor. Maalesef bu sorunlar çözülmüyor, derinleştiriliyor” dedi.

Kocaeli Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Japonya sermayeli Mitsuba Otomotiv fabrikasında çalışan, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, dokuz işçinin işten çıkarılması üzerine fabrikayı terk etmeme kararı aldı. İşçilerin eylemi dün sona erdi. İşverenin sendika yetkisini kabul etmesi ve işten atılan işçilerin tazminatlarını ödeyeceğini açıklamasının ardından işçiler, sloganlarla fabrikadan çıktı. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Turkish Airlines EuroLeague’in üçüncü haftasında temsilcilerimiz Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko, sahadan yenilgi ile ayrıldı. Anadolu Efes, konuk olduğu Fransa temsilcisi Asvel’e 75-73 mağlup oldu ve bu sezon ligdeki üçüncü maçında da galibiyet ile tanışamadı. Fenerbahçe Beko ise Almanya temsilcisi Alba Berlin’e deplasmanda 84-70 yenildi.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un sahip olduğu Blue Origin şirketi, Uzay Yolu (Star Trek) serisinde Kaptan Kirk’ü canlandıran William Shatner’ı uzaya götürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Utah eyaletinde avcı-toplayıcılar tarafından kullanılan eski bir ocakta kömürleşmiş tohumlar bulundu. Bu tohumlar, insanların 12 bin yıldan daha uzun bir süre önce, yani Taş Devri’nde de tütün kullandığını gösteriyor. 

Irak hükümeti, IŞİD‘in mali işler sorumlusu Sami Casim‘i özel bir operasyonla yakaladığını duyurdu. Başbakan Mustafa el-Kazımi açıklamasında, “Irak Ulusal İstihbarat Teşkilatı, ‘karmaşık bir yurtdışı operasyonunda’ IŞİD’in mali işler sorumlusu Sami Casim’i yakaladı” dedi. Kazımi, Casim’in nerede yakalandığına dair bilgi paylaşmazken Iraklı bir yetkili, Casim’in Türkiye‘de yakalandığını söyledi.

Türkiye’nin sivil, bağımsız, özgür ve çoğulcu haber ve yorum platformu Medyascope artık mobil cihazınızda. Ücretsiz uygulamamız aracılığıyla Medyascope‘un tüm haber ve yayınlarına erişebilir, siyaset, toplum, ekonomi, dünya, kültür ve spora dair gelişmelerin değerlendirildiği programlarımızı takip edebilirsiniz.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.