Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore, “koronavirüs ile yaşamayı” tartışıyor

Güney Kore’de bugün (13 Ekim) strateji geliştirmek için koronavirüs ile uzun vadede yaşamanın tartışıldığı bir panel düzenlendi. Bu strateji ile hükümet, koronavirüs kısıtlamalarını hafifletmeyi hedefliyor. 

Başkent Seul’de düzenlenen panelde, “koronavirüs ile uzun vadede yaşamak” hakkında bir strateji geliştirildi. Bu strateji ile hükümet, tüm aşılarını olduğunu kanıtlayan vatandaşlar için koronavirüs kısıtlamalarını hafifletmeyi hedefliyor. Ayrıca Sağlık Bakanı, 70 yaşın altındaki asemptomatik ve hafif koronavirüs hastalarını evde kalmaya çağırdı.

Kore haber ajansı Yonhap News’a göre hükümet, günlük yeni vaka sayısından ziyade hastaneye yatış ve ölüm verilerine odaklanacak, bu nedenle günlük tabloyu paylaşmamayı tartışıyor. 

Güney Kore Başbakanı Kim Boo-kyum panelin ilk oturumunda, “Koronavirüsü ‘bilinmeyenden korkmaktan’, kontrollü bulaşıcı bir hastalığa dönüştüreceğiz ve vatandaşlarımızı tam düzene geri döndüreceğiz” dedi. Başbakan Kim Boo-kyum, maske zorunluluğunun yeni politika kapsamında hemen kaldırılmayacağını da sözlerine ekledi. 

Güney Kore, koronavirüs ile mücadele kapsamında hiçbir zaman “tam kapanma stratejisi” uygulamadı. Ancak temmuz ayından bu yana en kapsamlı sosyal mesafe kurallarını devreye soktu. Bu kurallar arasında en çok serbest meslek çalışanlarını ve küçük işletmeleri zorlayan restoran, kafe, spor salonu gibi işletmelerin kısıtlı çalışma saatleri ve Seul’de saat 18’den sonra ikiden fazla kişinin bir araya gelmesini yasaklayan uygulamalar yer alıyor. 

Yeni strateji, başlangıçta tedarik sorunları nedeniyle yavaş ilerlemiş olan aşılamanın hız kazanmasıyla ortaya çıktı. Kasım ayında nüfusun yüzde 78,1’i en az bir doz koronavirüs aşısı, yüzde 60,7’si ise tüm aşılarını oldu. Hükümet eylül ayında, 52 milyonluk nüfusun yüzde 70’inin aşılarının kasım ayında tamamlanması durumunda yeni stratejiyi devreye sokma sözü vermişti. 

Salı günü (12 Ekim) verilerine göre Güney Kore’de, hastaneye yatış ve ölüm oranları düşük. Ölüm oranı yüzde 0,78, hastaneye yatanların sayısı 359. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.