Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollanda kraliyet ailesi üyeleri, tahttaki haklarından vazgeçmeden eşcinsel evlilik yapabilecek

Eşcinsel evliliğin yasal olduğu Hollanda’da parlamento, Başbakan Mark Rutte’ye Prenses Amalia’nın bir kadınla evlenmesi durumunda tahttaki haklarını kaybedip kaybetmeyeceğini sordu. Rutte, kraliyet ailesinin tahttaki haklarından vazgeçmeden eşcinsel evlilik yapabileceğini söyledi.

The Guardian’ın haberine göre Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Kral Willem-Alexander’ın 17 yaşındaki varisi Prenses Amalia’nın bir kadınla evlenmesinin tahta çıkmasını engelleyip engellemeyeceğine dair parlamentodan gelen soruları yanıtladı. Rutte, bir kadınla evlenmesi durumunda yasaların prensesi tahttaki haklarından mahrum etmeyeceğini belirtti.

Eşcinsel evliliğin 2001’den beri yasal olduğu Hollanda’da, eski yasaların kraliyet ailesine aynı hakları tanıyıp tanımadığı tartışılıyordu. Bu konudaki sorulara yanıt veren Başbakan Rutte, parlamentoya gönderdiği mektupta, “Hükümet, prensesin aynı cinsiyetten biriyle evlenebileceğine inanıyor” diye yazdı ve ekledi: “Bu nedenle tahtın varisi, aynı cinsiyetten bir kişiyle evlenmek istiyorsa, haklarından vazgeçmesi gerekmez.

Özel hayatı hakkında çok az şey bilinen Prenses Amalia ise konu ile ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı. Öte yandan, prenses 2021 yılının başlarında, 18 yaşına bastığında kraliyet ailesi üyesi olarak alacağı 1.6 milyon euro yıllık ödeneği kendisini “rahatsız” hissedeceğini düşündüğü için kabul etmemeye karar vermişti.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.