Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizi – Uluslararası Enerji Ajansı: Karbon emisyonunu sıfıra indirmek için 4 trilyon dolar yatırım gerekiyor

Uluslararası Enerji Ajansı, dünya çapında karbon emisyonunu sıfıra indirmek için on yılda 4 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Ajans ayrıca, ülkelerin mevcut taahhütleriyle küresel karbon emisyonunun 2050 yılına kadar yalnızca yüzde 40 oranında düşeceğini öngördü.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yaklaşan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesi dünya liderlerini, mevcut taahhütlerle küresel karbon emisyonunun 2050 yılına kadar yalnızca yüzde 40 oranında düşeceği konusunda uyardı. Örgütün açıklamasına göre bu rakam, küresel karbon emisyonunu sıfıra indirme hedefinin yüzde 60 oranında altında.

IEA, Glasgow’da yapılacak COP26 zirvesine katılacak dünya liderleri için “rehber kitap” niteliği taşıyan “Dünya Enerji Öngörüleri” adlı yıllık raporunda, ülkelerin mevcut iklim taahhütlerine bağlı kalmaları halinde 2050 yılının ortasına kadar karbon emisyonunun yalnızca yüzde 40 azalacağını öngördü.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol

“Salgından sonra toparlanan büyük ekonomiler, temiz enerjiye yatırımı teşvik etme fırsatını kaçırdı”

Ajansa göre, “net sıfır” hedefine ulaşmak için gereken yeni taahhütler ve mevcut planlar arasındaki farkın kapanması için önümüzdeki on yılda 4 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerektiyor. IEA İcra Direktörü Fatih Birol, Guardian’a verdiği demeçte, koronavirüs salgınından sonra toparlanan büyük ekonomilerin temiz enerjiye yatırımı teşvik etme fırsatını kaçırdığını söyledi.

Salgınla birlikte dünyada kömür kullanımının hızlı bir şekilde arttığının altını çizerek, karbon emisyonunun tarihteki en büyük ikinci artışına tanıklık ettiğimizi bellirten Birol, özellikle gelişmekte olan ekonomileri, karbon emisyonunu azaltmak için daha güçlü taahhütlerde bulunmaya çağırdı. Birol, bunun COP26’ya katılan zengin ülkelerin gelişmekte olan ekonomilere para akışının önünü açmadan gerçekleşmeyeceğini vurguladı.

“Eski ve kirli kaynaklara yatırım yaparsanız kaybedersiniz”

Birol, verdiği demeçte “Dünya liderlerinin bir araya geldiğini ve temiz enerjinin olduğu bir geleceğin sözünü verdiğini görmek istiyorum. Kararlıyız, bu yüzden eski ve kirli enerji kaynaklarına yatırım yaparsanız paranızı kaybetme riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Temiz enerjiye yatırım yaparsanız kâr edersiniz” dedi.

IEA raporunda, net sıfır hedefine ulaşmak için gereken 4 trilyon dolarlık yatırımın yüzde 70’inin gelişmekte olan ekonomilere ayrılması gerektiğini öne sürdü. Birol, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kuruluşların, temiz enerji projelerini destekleyerek, özel sermaye ve gelişmekte olan ülkeler arasında aracı rol oynaması gerektiğini belirtti.

Örgütün sıfır emisyon uyarıları, İngiltere ve Avrupa’da doğalgaz fiyatının tavan yaptığı günlerde geldi. Fiyatlardaki artış, ülkelerin fosil yakıtlara olan bağımlılığının tehlikesini gösterirken, bölgede yenilenebilir enerji kaynaklarının henüz ihtiyaçları karşılayamadığı gerçeğini de ortaya çıkardı.

“Doğalgazdaki fiyat artışının nedeni yenilenebilir enerjiye geçiş değil”

IEA, fiyat artışının, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişte geç kalındığını gösteren bir uyarı olduğunu belirtti. Fiyat krizinin nedeninin yenilenebilir enerjiye geçişten kaynaklandığı yönündeki iddiaların “yanlış ve yanıltıcı” söyleyen Birol, “Temiz enerjinin olduğu dünyada, petrol ve doğalgaz fiyatlarının iki katına çıkmasından kaynaklanan sorunların, tüketiciler tarafından çok daha az hissedileceğini göreceğiz” diye konuştu.

“Sıfır emisyon hedefi daha fazla istihdam ve büyük bir pazar demek”

IEA, sıfır emisyon hedefine ulaşmak için atılan adımların yetersiz olduğunu belirtse de fazladan yatırım sayesinde bu hedefe nispeten çok daha kolay bir şekilde ulaşılabileceği görüşünde. Ajansa göre, karbon emisyonundaki düşüşün yüzde 40’ından fazlası, verimliliği artırmak, gaz kaçağını azaltmak ya da uygun yerlere rüzgar ve güneş enerjisi kurmak gibi önlemlerle sağlanabilir. 

IEA göre, mevcut iklim taahhütleri 13 milyon kişiye istihdam sağlayabilirken, sıfır emisyon hedefiyle bu rakam ikiye katlanabilir. Ajans tarafından gerekli görülen 4 trilyon dolarlık yatırımın ayrıca, rüzgar türbinleri, güneş panelleri, lityum iyon piller, elektrolizörler ve yakıt hücreleri için yeni bir pazar yaratacağı düşünülüyor.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.