Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsün nasıl ortaya çıktığını yeniden araştıracak, Rusya’nın açıklamasına göre Sputnik Light aşısı Delta varyantına karşı yüzde 70 etkili

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüsün nasıl ortaya çıktığını yeniden araştırma kararı aldı. Rusya, Sputnik Light aşısının Delta varyantına karşı yüzde 70 etkinlik gösterdiğini açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı (ABD) Joe Biden’ın başlattığı aşı seferberliğiyle ülkede koronavirüs vakaları ve ölümlerde azalma oldu. İngiltere’de okulların açılmasıyla çocuklar arasındaki koronavirüs vakaları arttı. Vietnam’da koronavirüse yakalanan çiftin köpekleri virüsü yayacağı gerekçesiyle yetkililer tarafından uyutuldu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizler için derledi.

Dünya Sağlık Örgütü 26 kişilik ekiple koronavirüsün nasıl ortaya çıktığını araştıracak

Çin’in Vuhan kentinde ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinin üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen virüsün nasıl ortaya çıktığı sorusu yanıt bekliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüsün nasıl ortaya çıktığının tespit edilmesi için 26 uzmandan oluşan bir ekip oluşturdu Ekip, virüsün Vuhan’da hayvanlardan insanlara mı geçtiğini yoksa bir laboratuvar kazası sonrasında mı yayıldığını inceleyecek. Çin, ikinci teoriyi şiddetle reddediyor. DSÖ, geçen şubat ayında virüsün çıkış nedenini araştırmak için bir ekibi görevlendirmişti. Ancak uzmanlar virüsün muhtemelen yarasalardan geçtiğini ancak kesin sonuçlara ulaşabilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu sonucuna varmıştı.

Sputnik Light aşısı Delta varyantına karşı yüzde 70 etkinlik gösterdi

Rusya Federasyonu Varlık Fonu’ndan (RDIF) dün (13 Ekim) yapılan açıklamada, Rusya’nın Sputnik Light aşısının aşılamadan üç ay sonra koronavirüsün Delta varyantına karşı yüzde 70 etkinlik gösterdiği belirtildi. Bulgulara göre, Sputnik Light tek başına etkili bir aşı olmakla birlikte Rus yapımı olmayan aşılarla birleştirilerek güçlendirici bir aşı haline getirilebilir. Rusya, bir yandan Pfizer-BioNTech, Moderna ve AstraZeneca gibi firmalarca geliştirilen aşılarla rekabet ederken bir diğer yandan da ülkede artan vakalar ve aşı tereddütünün önüne geçmeye çalışıyor.

ABD’de aşı seferberliğinin ardından koronavirüs vakaları ve ölümler azaldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın başlattığı aşı seferberliği karşılık buldu. Biden yönetiminin 13 Ekim Çarşamba günkü açıklamasında, ülkede aşılama oranlarının yüzde 20’den fazla arttığı, vaka sayıları ve ölümlerde azalma görüldüğü belirtildi. Beyaz Saray Koronavirüs Müdahale Koordinatörü Jeff Zients, Amerikalılar’ın yüzde 77’sinin en az bir doz aşı olduğunu söyledi. Özel işletmeler, sosyal kurumlar, eyalet ve yerel yönetimler tarafından uygulanan aşı yanlısı politikalar sayesinde aşılama oranlarının arttığını dile getiren Zients, “Başkan Biden’ın aşılanmanın gerekliliğini ilk kez duyurduğu ve kuruluşları onun liderliğini takip etmeye çağırdığı temmuz ayının sonundan bu yana milyonlarca insanımız aşılandı. O günden bugüne aşılanmamış Amerikalıların sayısı 97 milyondan 66 milyon kişiye düştü” dedi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Dr. Rochelle Walensky de koronavirüs vakalarının bir önceki haftaya göre yüzde 12, ölümlerin ise yüzde 5 düştüğünü belirtti.

İngiltere’de okulların açılmasıyla vaka sayıları yükseldi

İngiltere’de Imperial College London’ın çalışmasına göre çocuklar arasındaki koronavirüs vakaları yaz tatilinin sona ermesinin ardından yükselişe geçti. Çalışma sonucu hazırlanan raporda “Vaka sayılarında yetişkinler arasında bir düşüş olsa bile çocukların durumu vakaları yüksek tutmaya devam ediyor” denildi. İngiltere’deki vaka sayıları şu anda diğer Batı Avrupa ülkelerinden çok daha yüksek. Çalışmaya göre, 9-27 Eylül tarihleri arasında 13 ila 17 yaş grubunda vaka görülme sıklığının yüzde 2,55, beş ile 12 yaş arasında vaka görülme sıklığı da yüzde 2,32. Yetişkinlerde vaka görülme sıklığı ise yüzde 1’in altında. Araştırmanın yöneticisi Paul Elliott, “Eylül ayında okul çağındaki çocuklarda vaka görülme sıklığı yükseldi” diye konuştu. Elliot, okul çağındaki çocuklar ve yetişkinlerde aşılanmanın artmasının bulaşmayı sınırlamaya yardımcı olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Cambridge Üniversitesi İmmünoloji Bölümü’nden Dr. Brian Ferguson da “Eğer aşılama daha önce yapılabilseydi, okul çocukları arasında bu kadar büyük miktarda vakalar görülmeyecekti” dedi.

Vietnam’da koronavirüse yakalanan bir çiftin köpekleri virüsü yayabileceği gerekçesiyle uyutuldu

Vietnam’ın Long An eyaletinde koronavirüs vakalarının artmasının ardından Pham Minh Hung ve Nguyen Thi Chi Em çifti evcil köpekleriyle birlikte bir motosikletle şehirden ayrılmaya karar verdi. Bir süre sonra çiftin koronavirüs testi pozitif çıktı. Bunun üzerine çift hastaneye kaldırılırken, çiftin 12 evcil hayvanı virüsü yayabileceği gerekçesiyle yetkililer tarafından uyutuldu.

49 yaşındaki duvar ustası Pham Minh Hung, “Eşim ve ben ağlamaktan uyuyamıyoruz” dedi. Köpeklerini sürekli hatırladıklarını söyleyen Hung, “Bunun olduğuna inanmak istemedim. Çocuklarımı korumak için hiçbir şey yapamadım” diyerek gözyaşı döktü.

Sosyal medya uygulaması TikTok’ta yayılan bu hikaye Vietnam’da büyük tepkilere yol açtı. Benzeri uygulamalara son verilmesi için bir düzenlenen kampanyada kısa sürede 150 binden fazla imza toplandı.

Vietnam’da etkili olan koronavirüs dalgası, pandeminin başlangıcından bu yana yaşanan en kötü dalga. Son aylarda uygulanan sert karantina tedbirleri, birçok göçmen işçinin geçimini sağlayamamasına ve en az bir milyon işçinin büyük kentleri terk etmesine neden oldu.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.