Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Barosu seçimlerine doğru: Kimler aday, vaatler neler?

Türkiye’nin en büyük barosu olan İstanbul Barosu, seçime gidiyor. Seçimlerde adaylıklarını açıklayan yedi grubun aday listelerini ve programlarını derledik.

İstanbul Barosu Genel Kurulu ve seçimleri 16-17 Ekim’de yapılacak. İki yılda bir yapılan seçimler, koronavirüs salgını gerekçesiyle dört kez ertelenmişti.

Baro başkan adayları ile 10 kişilik Yönetim Kurulu, beş kişilik Disiplin Kurulu listelerine yakından baktık. 

Seçime gireceğini açıklayan yedi gruptan birinin başkan adayı kadın, altısının erkek. Yedi grup, toplam 15’er kişilik Yönetim ve Disiplin Kurulu adayı ile seçimlere katılıyor. Yedi grubun önerdiği listelerin tamamına bakıldığında 48 kadın ve 57 erkek aday yer alıyor.

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu 19 yıldır baro yönetiminde 

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu 2002 yılından beri İstanbul Barosu’nu yönetiyor. Mevcut başkan Av. Mehmet Durakoğlu, bu seçimde de aday.

Mehmet Durakoğlu, 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2002-2004 yıllarında İstanbul Barosu İnsan Hakları Yürütme Kurulu üyeliği, 2004-2006 yıllarında İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyeliği görevindeydi. 2006-2008 ve 2010-2016 yıllarında baro başkan yardımcısı olan Durakoğlu, 23 Ekim 2016’da Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’nun adayı olarak İstanbul Barosu’nun başkanı seçildi.

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’nun Yönetim ve Disiplin Kurulu adaylarından yedisi kadın, sekizi erkek.

Yönetim Kurulu aday listesinde beş kadın ve beş erkek var. Aday avukatlar, Nazan Moroğlu, Muazzez Yılmaz, Cengiz Kaya, Lütfi Topraç, Elif Görgülü, Ali Gürbüz, Selahattin Meriç, Sinan Naipoğlu, Burcu Aslan ve Yasemin Babayiğit. 

Üç erkek ve iki kadının aday gösterildiği Disiplin Kurulu’nda, Atilla Erdoğmuş, Rıza Pehlevi Şat, Nahide Tahan, Didem Pehlivan ve Ömeralp Pulatoğlu’nun isimleri yer alıyor. 

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’nun duyurduğu projeler arasında meslek içi eğitim, yabancı dil kursları ve dijital baro öne çıkıyor.

Tek kadın başkan adaylı Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu’ndan “Özgür, demokratik, cins ayrımsız bir baro mümkün” çağrısı

Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu‘nun başkan adayı Av. Sezin Uçar

Sezin Uçar, 2004 yılında Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, Çalışma Yaşamı ve İnsan Hakları Komisyonu’nda görevler aldı. 2018’de İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin düzenlediği Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü sahibi oldu.

Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu’nun 15 kişilik Yönetim ve Disiplin Kurulu üye listesinde 10 kadın ve beş erkek var. 

Altı kadın ve dört erkekten oluşan Yönetim Kurulu adayları şöyle: Feyzi Çelik, Müyesser Baş Ergin, İlknur Alcan, Filiz Aydın, İpek Bozkurt, Nura Aslaner, Sinan Zincir, Fırat Epözdemir, Raziye Öztürk, Cemil Adıyaman.

Disiplin Kurulu adayları ise dört kadın ve bir erkekten oluşuyor. Mahmut Taşçı, Gülseren Yoleri, Pınar Konak, Saika Bayraktar Rüzgar, Güneş Yağcı, Asya Ülker Disiplin Kurulu adayları.

Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu, “Özgür, demokratik, cins ayrımsız bir baro mümkün” sloganını kullanıyor. 

Programlarında Kadın Hakları Merkezi’nin yeniden yapılandırmak, LGBTİ+ Komisyonu kurmak, adli yardım sistemindeki soruları çözmek, işçi avukatlarının yok sayılan hakları için çalışmak, engelli avukatlara yönelik ayrımcılıkları kaldırmak, stajyer avukatlar için düzenlemeler öne çıkıyor.

Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan “Saygın avukat, güçlü savunma, cesur baro, demokratik Türkiye” vurgusu

Çağdaş Avukatlar Grubu’nun adayı Av. Ata Yazıcıoğlu.

Ata Yazıcıoğlu 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi’nde ve değişik komisyonlarında yer aldı.

Çağdaş Avukatlar Grubu’nun 15 kişilik Yönetim ve Disiplin Kurulu adayları listesinde dokuz kadın ve altı erkek yer alıyor.

Avukatlar Sevim Çelikcan, Figen Erbek, Ayça Özdoğan, Selin Nakıpoğlu, Yelda Koçak Urfa, Damla Atalay, Orhan Kılıç, Mehmet Vakur Kulat, Mürsel Ünder ve Sinan Derman, altı kadın ve dört erkekten oluşan Yönetim Kurulu adayları.

Üç kadın ve iki erkeğin aday gösterildiği Denetim Kurulu’nda ise şu isimler yer alıyor: Oktay Önal, Rengin Gönenç Yüksel, Selda Kaya, Cihan Sevim, Özge Çetin.

“Saygın avukat, güçlü savunma, cesur baro, demokratik Türkiye” çağrısında bulunan Çağdaş Avukatlar Grubu’nun programında, kadın avukatlara pozitif ayrımcılık uygulamak, demokrasiyi, katılımcılığı ve şeffaflığı savunmak, işçi avukatların haklarını güvenceye almak amaçları öne çıkıyor.

Avukat Hakları Grubu’ndan “avukatlara her koşulda sahip çıkma” vaadi

Avukat Hakları Grubu adayı Av. Gökhan Ahi.

Gökhan Ahi, 1999’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Kurucusu olduğu İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi‘nde başkanlık ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.  

Avukat Hakları Grubu’nun 15 kişilik Yönetim ve Disiplin Kurulu adaylarının altısı kadın dokuzu erkek.

Dört kadın ve altı erkekten oluşan Yönetim Kurulu adayları avukatlar Mehmet  Köksal, Taşer Kara, E. Oya Özarslan, Serap Göksu, Gül Banu Kırtok Temel,  Volkan Şahin, Halime Albayrak Akdeveci, Yankı Büyüksezer, Erdost Balcı ve U. Deniz Engür. 

Avukatlar Dilek Şahinci, Batur Poyrazoğlu, F. Ünsal Özmestik, Akın Ceylan ve İrem Çakan İlleez ise Disiplin Kurulu adayları. 

Avukat Hakları Grubu’nun programında avukatlara her koşulda sahip çıkmak, baro bütçesinin harcamalarını şeffaflaştırmak, genç avukatlar için çok modern, çok katmanlı ve paylaşımlı ofisleri hayata geçirmek öne çıkıyor.  

Önce İlke Yükseliş Hareketi’nden “Yükseliş Projeleri”

Önce İlke Yükseliş Hareketi’nin başkan adayı Av. Hasan Kılıç.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun. 2010 yılından itibaren Baro Yönetim Kurulu üyesi olarak görevde bulundu. 2018 seçimlerinde de baro başkanlığına adaydı, seçimleri ikinci sırada tamamladı.

Önce İlke Yükseliş Hareketi’nin 15 kişilik Yönetim ve Disiplin Kurulu listesinde sekiz kadın ve yedi erkek yer alıyor.

Avukatlar Kalkay Özaslan, Özlem Yenerer Çakmut, Gülşen Neşe Büklü Çokyiğit, Mehmet Kıvanç Can, Serkan Duran, Atakan Adem Selanik, Zeynel Temel Kangal, Sevgi Çelik, Semra Yıldız ve Tuğba Özdoğan Daloğlu Yönetim Kurulu adayları.

Ferah Girgin, Tülay Doğan, Muzaffer Değirmenci, Ayşe Koçak Kaplan ve Metin Yaltı ise Disiplin Kurulu adaylarını oluşturuyor.

“Senin için kazanacağız” sloganını kullanan Önce İlke Yükseliş Hareketi’nin “Yükseliş Projeleri” olarak tanımladığı projeler arasında avukatların sosyal ve ekonomik haklarını düzenlemek, yeni iş alanları oluşturmak, genç avukatlar için çalışmalar yapmak, kreş ve servis düzenlemeleri yer alıyor.

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu: “Mesleğimiz özgürlüğümüzdür, bağımsızlık karakterimizdir”

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu adayı Av. Kaptan Yılmaz, 1996’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu’nun 15 kişilik Yönetim ve Disiplin Kurulu adayları üç kadın ve 12 erkekten oluşuyor.

Avukatlar Hasan Özay, Ayşe Banu Koç, Ahmet Özman, İzzet Cemal Fidan, Bayram Dede, Özkan Şahin, Hakan Çatak, Fatih Yılmaz, Sedat Gürgen ve Ülkü Nur Aslantepe Yönetim Kurulu adayları.

Disiplin Kurulu üyeliği listesinde ise avukatlar Turgay Özcan, Aladdin Oğuzalp, Kürşat Orhan Şimşek, Mehmet Aydoğdu ve Zuhal Konan yer alıyor.

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu “Mesleğimiz özgürlüğümüzdür, bağımsızlık karakterimizdir” sloganını öne çıkarıyor.

Seçim beyannamelerinde kuvvetler ayrılığı ilkesine, çoklu baronun avukatlık mesleğine aykırı olduğu vurgusuna yer veriliyor, hukuk eğitimindeki sorunlar ile avukatların ekonomik problemlerine dikkat çekiliyor.

Bağımsız Avukatlar Grubu: “Avukatlık bizim mesleğimiz, baro bizden yana olsun istiyoruz” 

Bağımsız Avukatlar Grubu adayı avukat  İshak Şâdi Çarsancaklı.

Çarsancaklı, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1986 yılında mezun oldu. İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder) kurucularından.

Bağımsız Avukatlar Grubu’nun 15 kişilik Yönetim ve Disiplin Kurulu aday listesinde beş kadın ve 10 erkek yer alıyor.

Avukatlar Mehmet Bülent Deniz, Gülden Sönmez, Arife Gökkaya Dinç, Abdülhalim Yılmaz, Yasin Dıvrak, Semih Biten, Kaya Kartal, Gökhan Türkoğlu, Ümran Sırımsı Candemir ve Zeynep Kola Çağış Yönetim Kurulu adayları.

Disiplin Kurulu adayları ise avukatlar Sait Karabulut, Ahmet Kılıç, Mehmet İzmir, Merva Taio ve Ahmet Sait Öner’den oluşuyor.

Bağımsız Avukatlar Grubu, “Avukatlık bizim mesleğimiz, baro bizden yana olsun istiyoruz” sloganını kullanıyor. Katılımcı baro, baroların avukatların yanında ve dayanağı olması gerektiği, genç avukatlara kaygıdan uzak bir gelişim dönemi sunmaya vurgu yapıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.