Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Norveç’te oklu saldırı: En az beş ölü, iki yaralı

Norveç‘te bir kişinin başkent Oslo’nun güneybatısındaki Kongsberg kasabasındaki bir süpermarket yakınlarında yoldan geçenlere ok fırlatması sonucu en az beş kişi öldü, aralarında nöbetçi bir polis memurunun da bulunduğu iki kişi yaralandı. 37 yaşındaki bir Danimarka vatandaşı, saldırıyı düzenlediği gerekçesiyle tutuklandı. Saldırganın sonradan Müslüman olduğu ve polisin daha önce radikalleşme endişesi nedeniyle kendisiyle irtibata geçtiği belirtildi. Norveç Ulusal Güvenlik Teşkilatı, saldırganın eylemlerinin “bir terör eylemi” gibi göründüğünü belirtti.

Saldırı sonrası polis bölgeyi kordon altına aldı.

Polis şefi Ole B Sæverud açıklamasında, “Daha önce şüphelinin radikalleştiğine dair endişeler vardı” dedi. Norveç Haber Ajansı NTB, polisten yapılan açıklamada şüphelinin ok dışında başka silahlar da kullandığının belirtildiğini duyurdu.

Olay sırasında hayatını kaybeden beş kurbanın 50 ile 70 yaşları arasında dört kadın ve bir erkek olduğu belirlendi. Hastaneye kaldırılan iki yaralı ise hâlâ yoğun bakımda. İki yaralıdan biri olay sırasında markette bulunan izinli bir polis memuru.

Norveç polisi, ilk olarak başkent Oslo yakınlarındaki Kongsberg kasabasında yerel saat ile 18:13’te bir saldırı haberi aldı. Saldırının bölgedeki Coop Extra isimli süpermarkette başlatıldığı belirtildi. Yerel televizyon kanalı TV2’ye konuşan bir tanık, caddede sesler duyarak camdan dışarı baktığını ve siper alan bir kadın ve ardından elinde ok ve yay ile köşede duran bir adam gördüğünü anlattı. Kadın tanık TV2’ye verdiği demeçte, “Canını kurtarmak için koşan insanlar gördüm, bunlardan birisi çocuğunu elinde tutan bir kadındı” dedi.

Başbakan Solberg: “Korkunuzu anlıyorum ancak kontrol artık poliste”

Norveç Başbakanı Erna Solberg, yaşanan olayın “korkunç” olduğunu söyledi. Solberg, “Birçok insanın korkusunu anlıyorum ancak kontrolün artık poliste olduğunu vurgulamak çok önemli” diye konuştu.

Saldırının ardından emniyet müdürlüğü, ülke çapındaki polislere ateşli silah taşıma emri verdiğini açıkladı. Normal şartlarda Norveç’te polisler silah taşımıyor.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.