Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: “Türkiye, Etiyopya ve Fas’a SİHA satacak”

Türkiye, hem Etiyopya hem de Fas’a Bayraktar TB2 satacak. Reuters haber ajansının konuya ilişkin dört kaynağa dayandırdığı haberinde Türkiye’nin, uluslararası çatışmalarda kullanılan silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) başarılarının ardından, Fas ve Etiyopya ile satış anlaşmaları müzakere edip SİHA ihracatını genişlettiği belirtildi. Türkiye’nin Etiyopya’ya olası bir SİHA sevkiyatı uzun bir süredir maslahatgüzar seviyesinde seyreden ve son günlerde normalleşme adımlarının atılmaya başlandığı Mısır-Türkiye ilişkilerindeki gerilimi yeniden artırma riski taşıyor.

Türkiye’nin Etiyopya ve Fas’a silahlı insansız hava aracı (SİHA) satmak için müzakerelerde bulunduğu belirtildi. İsmini açıklamayan bir Türk yetkili, Reuters’a verdiği demeçte, Etiyopya ve Fas’ın yedek parça garantileri ve eğitimi de içerebilecek anlaşmalarda Bayraktar TB2 SİHA’larının satın alınmasını talep ettiğini söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir diplomat, Fas’ın mayıs ayında sipariş ettiği ilk SİHA grubunu teslim aldığını söyledi. Diplomat, Etiyopya’nın da SİHA teslim almayı planladığını ancak bu durumun henüz tam net olmadığını belirtti. Fas’taki bazı medya organları, ülkeye Türkiye’den SİHA’ların geldiğini duyurdu.

Kaynaklar, anlaşmalara kaç tane insansız hava aracının dahil olduğunu söylemedi ve finansal detaylar hakkında bilgi vermedi.

Etiyopya, Fas ve Türkiye’den yetkililer ise konuyla ilgili yorum taleplerini yanıtsız bıraktı.

Ukrayna ve Polonya da daha önce, askeri uzmanların İsrail, Çin ve ABD’de yapılanlardan daha ucuz olduğunu söylediği Türkiye SİHA’larını sipariş etmişti.

Resmi rakamlar, Türkiye’nin Fas ve Etiyopya’ya savunma ihracatının arttığını gösteriyor

Resmi rakamlara göre, Türkiye’nin Fas ve Etiyopya’ya savunma ve havacılık ihracatı son iki ayda keskin bir şekilde arttı ancak verilerde SİHA satışlarının ayrıntılarına yer verilmedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı rakamlara göre, Etiyopya’ya savunma ve havacılık ihracatı, geçen yılın ilk üç ayında 203 bin dolardı. Bu yılın ilk üç ayında ise 51 milyon dolara yükseldi.

Türkiye’nin genel savunma ve havacılık ihracatı, bu yılın ilk üç çeyreğinde 1.5 milyar dolardan yüzde 39 artarak 2.1 milyar dolara ulaştı.

Bayraktar TB2’lere ilgi artıyor

SİHA’lara artan ilgi, ekonomik sorunlarını hafifletmek için ihracatı artırmaya çalışan Ankara hükümeti için bir olumlu bir durum olarak gösteriliyor. Türk ordusu, geçen yıl Suriye’de ve Libya’da SİHA’larını sahada test etmişti. Dağlık Karabağ’da SİHA’lar, Türkiye’nin müttefiki Azerbaycan’ın Ermenistan destekli güçleri yenmesine yardımcı olmuştu.

Kahire, SİHA anlaşmalarının dondurulması için ABD’den yardım istedi

İki Mısırlı kaynak, Kahire’nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve bazı Avrupa ülkelerinden, olası bir SİHA anlaşmasını dondurmaya yardım etmelerini istediğini söyledi. Üçüncü bir Mısırlı kaynak ise Ankara ile Kahire hattındaki ilişkilerin normalleşmesi aşamasında bu anlaşmanın gündeme gelen bu durumun netleştirilmesi gerektiğini belirtti. Mısır hükümetinin Etiyopya ile ilişkileri, Nil Nehri’nin kollarından Mavi Nil’de kurulan baraj nedeniyle gergin seyrediyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.