Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, Suriye’ye yeni bir operasyon düzenleyebilir mi? – Aydın Sezer: “Rusya yeşil ışık yakmadan böyle bir operasyona girişebilmemiz söz konusu değil”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye hakkındaki açıklamaları, “Suriye’ye yeni bir operasyon mu?” sorusunu yeniden gündeme taşıdı. Bu açıklamayı takiben Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar, farklı zamanlarda ve yerlerde Suriye’ye yönelik gerekenin yapılacağı yönünde açıklamalarda bulundu. Medyascope‘a konuşan Rusya uzmanı Aydın Sezer, bu açıklamaların iç kamuoyuna yönelik olduğunu ve Rusya’nın yeşil ışık yakmaması halinde böyle bir operasyona girişilmesinin mümkün olamayacağını söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen pazartesi günü (11 Ekim) Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen kabine toplantısının ardından millete seslenmiş ve Suriye konusunda önemli mesajlar vermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Suriye’den Türkiye’ye yönelik terör saldırılarının kaynağı konusunda tahammüllerinin kalmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buralardan kaynaklanan tehditleri ya oralarda etkin olan güçlerle birlikte ya da kendi imkanlarımızla bertaraf etmekte kararlıyız. Polislerimize yönelik son saldırı ve topraklarımızı hedef alan tacizler artık bardağı taşırmıştır. En kısa sürede bu sorunların çözümü için gereken adımları atacağız” demişti.

Çavuşoğlu: “Suriye’de sivillere ve bize yönelik saldırılarda Rusya’nın da ABD’nin de sorumluluğu var”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün (13 Ekim) Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Suriye hakkında konuştu. Çavuşoğlu, “Suriye’de sivillere ve bize yönelik saldırılarda Rusya’nın da ABD’nin de sorumluluğu var. Bunlar sözlerinde durmadığına göre bizim de yapmamız gereken kendi göbeğimi kendimiz kesmektir” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu

Çavuşoğlu, kendisine yöneltilen “Suriye’ye yeni harekât olur mu?” sorusunu ise “Bu bölgelerden bu teröristlerin temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Kendi güvenliğimizi için gerekeni yapacağız, bu konuda son derece kararlıyız” diyerek yanıtladı.

Akar: “Yapılması gereken ne varsa yaptık, yapmaya da devam edeceğiz”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün (14 Ekim) Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı açılış törenine katıldı ve MSÜ’nün idari ve askeri yönetim kadrosuyla askeri ve akademik eğitim ve öğretim faaliyetlerine yönelik değerlendirme toplantısı yaptı.

Toplantıda konuşan Akar, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayarak, “Aldığımız raporlarla anlık takip ediyoruz. Hak ve menfaatlerimizi korumak ve kollamak için yapılması gereken ne varsa, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bugüne kadar yapıldığı gibi, yeri ve zamanı geldiğinde aynı şeklide yapılacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Herhangi bir şekilde taviz, mücadeleden vazgeçmek gibi bir şey asla söz konusu değil. Asil milletimizin hakkını, hukukunun her bir zerresini korumak bizim boynumuzun borcu. Bununla ilgili yapılması gereken ne varsa bugüne kadar yaptık, yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Rusya uzmanı Aydın Sezer: “Açıklamalar iç kamuoyuna yönelik bir hazırlama”

Yetkililerin art arda gelen açıklamaları üzerine Medyascope‘a konuşan Rusya uzmanı ve Medyascope dış politika yorumcusu Sezer, bu açıklamaların kısa vadeli ve uzun vadeli iki amaçla söylendiğini belirtti.

Aydın Sezer

Sezer, kısa vadeli amaç hakkında, “Bu ay içinde Suriye tezkeresinin yenilenmesi gerekiyor. Dolayısıyla hükümet, Suriye’de asker bulundurmak konusunda Meclis’e bir tezkere getirecek. Bunu düşünecek olursak bu hareketliliğin ve açıklamaların iç kamuoyunu hazırlama ve muhalefete ‘Karşı çıkmayın’ mesajı olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Uzun vadede amaçlananlar konusunda ise Sezer, özellikle erken seçim olması durumunda “dış tehditin bir seçim malzemesi ya da birlik ve beraberliğin sağlanması amacıyla” kullanılabileceğini söyledi.

“Rusya yeşil ışık yakmadan böyle bir operasyona girişebilmemiz söz konusu değil”

Son günlerde yaşanan hareketliliğin iç politikaya yönelik olduğunu vurgulayan Sezer, şöyle devam etti: “ABD ve Rusya özellikle de Rusya yeşil ışık yakmadan böyle bir operasyona girişebilmemiz söz konusu değil. Bu nedenle Rusya’nın olurunu almak için ya bir şey vermemiz gerekiyor ya da ikna etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde bu, tek taraflı bir harekatla çözülebilecek bir konu değil çünkü bölgede Rus askeri de var. Dolayısıyla bu açıklamanın gerekliliğinin yapılabilmesi bir hayli zor gözüküyor.”

Aydın Sezer ile söyleşimizin tamamını aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.