Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vergi muafiyeti, 300 binden fazla üye, 38 yurt: TÜGVA nedir, amacı ve faaliyetleri nelerdir?

Gazeteci Metin Cihan, daha önce Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) bünyesinde görev almış bir kişinin kendisine ulaştırdığını belirttiği belgelere dayanarak vakıf hakkında iddialarda bulundu. Belgelere göre vakıf, “torpil” sistemi ile kişilerin yerleşmek istedikleri kurumların, mülakata girecekleri yerlerin ve referanslarının yer aldığı bir ağ kurdu. TÜGVA, kendisinden başka altı İslamî dernek ve vakıfla birlikte, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Gülen cemaatinin el konulan özel yurtlarının bölüşülmesi toplantısına da katıldı. TÜGVA’nın amaç ve faaliyetlerini sizin için derledik.

TÜGVA, İstanbul merkezli bir gençlik ve öğrenci vakfı. 2014 yılında “Gençliğin geleceği, geleceğin gençliği” sloganıyla kuruldu. Vakfa, kurulduktan iki yıl sonra, 17 Ekim 2016’da Bakanlar Kurulu kararıyla vergi muafiyeti tanındı. Türkiye’nin 81 ilinde örgütlenen, 38 öğrenci yurdu bulunan, binlerce kişinin üye olduğu vakıf, özellikle öğrencilere yönelik “dini değerler eğitimi” kapsamında Kuran-ı Kerim, Hadis, Siyer, İtikat, İlmihal, Temel Dini Bilgiler dersleri veriyor.

TÜGVA’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre vakıf, bugüne kadar 91 bin 361 etkinlik düzenledi, 480 bin 356 kişiye ulaştı. Vakfın İstanbul, Ankara, Antalya, Bolu, Erzincan, Aydın, Bingöl, Bitlis, Sinop, İzmir, Bursa Yalova, Sivas, Trabzon, Şanlıurfa, Sakarya, Samsun, Malatya, Konya, Kocaeli, Kırşehir, Kayseri, Kastamonu, Kars, Kahramanmaraş, Gaziantep, Elazığ, Çanakkale, Adıyaman, Adana olmak üzere toplam 30 ilde 38 tane erkek öğrenci yurdu var. 400’ün üzerinde ilçede temsilcilik açan TÜGVA’nın 2018 itibarıyla 340 binin üzerinde üyesi bulunuyor. Yine kurumun internet sitesinde yer alan bilgilere göre vakfın kız öğrenci yurdu yok. 

2018 yılında vakfın genel merkez açılışına AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal katılmıştı. 

Gazeteci Gökçer Tahincioğlu’nun T24 internet sitesinde verdiği bilgilere göre, vakfın yönetiminde halen AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, AKP milletvekilleri Abdulkadir Özelİsmail Emrah Karayel, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Esenler Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran da bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı’nın vakfa destek olduğu biliniyor. 

Örneğin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 24 Ağustos’ta sosyal medya hesabından TÜGVA’ya destek olduğuna dair bir paylaşımda bulunmuştu. Paylaşımda, “Geçmişten bugüne getirdiğimiz ortak değer ve ilkelerin ışığında, ülkemizi geleceğe taşıyanlar gençlerimiz olacak. Gençlerimizin alacağı her inisiyatifi destekliyoruz” ifadeleri yer almıştı.

TÜGVA, 2018’de 105 devlet okulunda “Yaz Okulu”nu faaliyete geçirdi. İstanbul’da 23 bine yakın öğrencinin katıldığı belirtilen bu etkinliklere yönelik konuşan eski İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, TÜGVA’ya verilen desteğin artarak devam edeceğini söylemişti.

Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile TÜGVA arasında 2019 yılında “Sosyal, Kültürel ve Sportif Faaliyetlerin Yapılması” protokolü imzalandı. Danıştay, 2020’de bu protokolü iptal etti. Ancak MEB, TÜGVA ile bu yıl yeniden aynı protokole imza attı. Protokol kapsamında vakıf, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine “değerler” eğitimi verecek.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, “vergi muafiyeti tanınan vakıf ve derneklerin yurtlarında barınan öğrencilere yardımda bulunulmasına” yönelik hazırladığı yönetmeliğe göre ise İstanbul, Ankara ve İzmir kentlerinin herhangi birinde üç yurdu bulunan ve en az bin kapasiteli yurdu olan vakıflar bu düzenlemeden yararlanabilecekti. TÜGVA, yardıma hak kazanan az sayıda vakfın arasında yer alıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.