Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bağımsız denetim firması KPMG Football Benchmark’ın raporu: Dünyanın en pahalı futbolcusu Erling Haaland

Dünyadaki 300’den fazla profesyonel futbol kulübünün ve 3 binden fazla futbolcunun finansal ve operasyonel performansını analiz eden bir şirket olan KPMG Football Benchmark, güncel verilerini yayımladı. Araştırmaya göre Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo’nun ilk 10’a giremediği listede Borussia Dortmund’un Norveçli yıldızı Erling Haaland, 144 milyon 200 bin euroluk değeri ile dünyanın en pahalı futbolcusu oldu. 


Koronovirüs salgını, futbolcuların piyasa değerlerini olumsuz etkiledi

Oyuncuların değerleri – En pahalı 500 oyuncu ile ilk 100’ün artan/azalan fiyatları

KPMG Football Benchmark’ın güncellenmiş oyuncu piyasa değeri tahminlerine göre, oyuncu değerleri geçen yıl boyunca durgundu ve çoğu oyuncu “koronavirüs salgını öncesi” piyasa değerlerini henüz geri kazanamadı. Ancak en değerli 500 futbolcu baz alındığında bu futbolcuların piyasa değerleri, Temmuz 2021’den bu yana küçük de olsa artış gösterdi. 

İngiltere Premier Ligi, fark yaratmaya devam ediyor

Oyuncuların liglerine göre ortalama değeri (Türkiye Süper Ligi 12. sırada, ortalama 1,8 milyon euro)

İngiltere Premier Ligi, toplam oyuncu değerleri göz önüne alındığında diğer liglerin önünde olmaya devam ediyor. Şu an Premier Lig’de oynayan bir oyuncunun ortalama piyasa değerinin 20,8 milyon euro olduğu görülüyor. Premier Lig’deki bir oyuncunun ortalama değeri, İspanya La Liga ve Almanya Bundesliga’da top koşturan bir futbolcunun yaklaşık iki katı olarak dikkat çekiyor. La Liga ve Bundesliga’da forma giyen bir futbolcunun ortalama piyasa değeri, 11,2 milyon euro. Öte yandan Süper Lig’de oynayan bir futbolcunun ortalama piyasa değeri yalnızca 1,8 milyon euro oldu. Bu değer, Süper Lig’in 15 büyük lig arasında 12. sırada yer almasını sağladı.

Manchester City, en değerli kulüp oldu

Kadro değeri en yüksek 10 kulüp (Değerler euro cinsinden yazılmıştır)

İngiltere Premier Lig, dünyanın en değerli ilk üç kulübünü bünyesinde bulunduruyor. Manchester City, Manchester United ve Chelsea, 1 milyar euroyu aşan piyasa değerleri ile listenin ilk üç sırasında yer aldılar. Lionel Messi, Neymar ve Kylian Mbappe’li kadrosu ile Paris Saint-Germain, dördüncü sırada yer alırken bir diğer İngiliz kulübü Liverpool, listenin beşinci sırasında kendine yer buldu.

Erling Haaland, Kylian Mbappe’yi geride bıraktı

En pahalı 10 oyuncu

Borussia Dortmund’un Norveçli yıldızı Erling Haaland’ın piyasa değeri, Temmuz 2021’den bu yanda yüzde sekizlik bir artış gösterdi ve 144 milyon 200 bin euroya ulaştı. Paris Saint-Germain’de son sezonuna giren Kylian Mbappe ise 36 milyon euroluk bir değer kaybı yaşadı. Fransız futbolcu, 139 milyon 500 bin euroluk piyasa değeri ile Erling Haaland’ın en yakın takipçisi konumunda. Listenin üçüncü sırasında ise 121,2 milyon euroluk piyasa değeri ile Harry Kane bulunuyor. Öte yandan Chelsea’ye transfer olan Romelu Lukaku ve Manchester United’ın kadrosuna kattığı Jadon Sancho, piyasa değerleri ile ilk kez ilk 10’a girmeyi başardı. 

Almanya Bundesliga’daki genç futbolcuların piyasa değeri artıyor

20 yaş altı oyuncular arasında değeri en çok yükselenler ilk 10

Son üç aylık dönem göz önüne alındığında Almanya Bundesliga’da forma giyen 20 yaş altı futbolcuların piyasa değerleri, diğer liglerdeki akranlarına göre daha fazla arttı. KPMG Football Benchmark’ın araştırmasına göre listenin ilk 10’unda altı Bundesliga futbolcusu yer alıyor. Bayer 04 Leverkusen’den Florian Wirtz 14 milyon 800 bin euroluk piyasa değeri artışı ile listenin başında yer alıyor. Öte yandan Barcelona’nın yıldızı Pedri, 80 milyon euroluk piyasa değeri ile hala 20 yaş altı futbolcuların en pahalısı olma özelliğini sürdürüyor. Pedri’yi Borussia Dortmund’dan Jude Bellingham, Bayer Leverkusen’den Florian Wirtz, Barcelona’dan Ansu Fati ve Real Madrid’den Eduardo Camavinga takip ediyor.

Kylian Mbappe, sezon sonunda elden kaçabilir

2022’de kontratı bitecek en pahalı 10 oyuncu

2021-2022 sezonunun sonunda pek çok yıldız futbolcunun sözleşmesi sona erecek. Bu isimlerden en değerlisi ise 139 milyon 500 bin euroluk piyasa değeri ile Kylian Mbappe. Paris Saint-Germain’in Fransız yıldızını, Bayern Münih’ten Leon Goretzka takip ediyor. Manchester United’ın yıldız orta sahası Paul Pogba ise 45 milyon euroluk piyasa değeri ile listenin üçüncü sırasında. 

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.