Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, motorlu araçlarda ve tütün ürünlerinde ÖTV’yi üç katına kadar artırma yetkisi verildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen kanun ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tütün ürünlerinden alınan asgari maktu vergi ile otomobillerden alınan özel tüketim vergisini (ÖTV) artırma yetkisi genişletildi.

AKP milletvekillerinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)  Başkanlığı’na sunulan ve yeni zamlar için cumhurbaşkanına geniş yetkiler veren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, Cumhur İttifakı’nın oylarıyla kabul edilerek yasalaştı. Meclis’te kabul edilen düzenlemeye göre Erdoğan, “tütün ürünlerinin” ve “araçların” özel tüketim vergileri ÖTV ile oranlara esas ÖTV matrahlarının alt ve üst sınırlarını üç katına kadar artırabilecek.

Millet İttifakı’nın muhalefetine rağmen kanunun Meclis’ten geçtiğini duyuran Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç sosyal medya hesabından şu açıklamada bulundu:

“Az önce TBMM’de Millet İttifakı’nın muhalefetine rağmen Cumhurbaşkanına, ‘tütün ürünlerinin’ ve ‘araçların’ özel tüketim vergileri ile oranlara esas özel tüketim vergisi matrahlarının alt ve üst sınırlarını ‘üç katına’ kadar artırma yetkisi verildi.”

Düzenlemenin gerekçesinde,“Sağlığa zararlı tütün mamulleri ile mücadelede etkinliğin artırılması ile otomotiv sektöründe oluşabilecek fiyat dalgalanmalarına uygun vergilemenin sağlanabilmesini teminen ve ihtiyaçlara göre hızlı-esnek karar alınabilmesi amacıyla” bu kararın alındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanının mevcut yetkilerine göre söz konusu kalemlerde vergiyi bir katına kadar artırma yetkisi bulunuyordu. Öte yandan cumhurbaşkanının söz konusu vergileri sıfıra kadar indirme yetkisi de devam edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.