Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mithat Sancar: “HDP, demokratik siyaseti güçlendirecek her türlü işbirliği ve ortaklığa hazırdır”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokratik siyasetin çözümün zemini olduğunu belirterek, “Demokratik siyasetin asla bağdaşmadığı alan şiddettir. Şiddetin devlet ya da başka yerden gelmesi durumunda demokratik alanın daraldığını görüyoruz. HDP, demokratik siyaseti güçlendirecek her türlü işbirliği ve ortaklığa hazırdır” dedi. Sancar, açıkladıkları tutum belgesi ile ilgili siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarına yaptıkları ziyaretler konusunda ise İYİ Parti’den randevu talep etmediklerini, İYİ Parti’nin talep etmesi durumunda görüşebileceklerini söyledi.

DİTAM Başkanı Vural: “Kürt sorununa çözüm odaklı yaklaşılmıyor”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (DİTAM) “Tigris Diyalogları” programı kapsamında, “Türkiye’de muhalefet ve HDP’nin tutumu” konulu toplantıya katıldı. Diyarbakır ve bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını DİTAM Başkanı Mehmet Vural yaptı. Vural, Türkiye’deki sorunların en başında Kürt sorununun geldiğini belirterek, “Bu sorun çözülmeden ülkenin demokratik anlamda bir çıkış yapamayacağı bilenmesine rağmen soruna çözüm odaklı yaklaşılmıyor. 30-40 yıllık silahlı bir çatışmanın içindeyiz, bir şekilde son bulması lazımdır. Burada herkesin katkılarının olması gerekir. Zaman zaman siyasi ve aydınları konuşturup toplum ile buluşturuyoruz. Çözüm amaçlı hiç bir süreçte bir sonuç elde edilemedi. 2013-2015 yılları arası topluma umut verdi ama bu da olumlu sonuçlanmadı. Kürt nüfusunu yok sayarak sorunu çözemezsiniz. Erdoğan, Taliban’a tavsiyelerde bulunurken, oradaki küçük grupları kâle almasını isterken, kendisi 20 milyon Kürt ile ilgili hiçbir şey yapmıyor. Kılıçdaroğlu’nun çıkışı önemli bir adımdır ve kâle alması lazımdır. HDP tutum belgesi yayımladı. Bu meselenin bir şekilde çözüm bulması lazımdır” dedi.  

Sancar: “Müzakereyi demokratik siyasetin özü olarak görüyoruz”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise Türkiye’nin çok boyutlu krizler ile karşı karşıya olduğunu ve krizlerin giderek derinleştiğini söyledi. Sancar, “Her dönemin şartlarına göre siyasetimizi dilimizi ve yöntemlerimizi gözden geçiriyoruz. Öyle olmak zorundayız. Müzakereyi demokratik siyasetin özü olarak görüyoruz. Müzakere bir dil meselesidir. Kimler ile neyi, nasıl konuşacağımızı belirleyerek bir dil oluşturuyoruz. Müzakereyi dar anlamamak gerekir. Genellikle bir masa etrafında pazarlık ve diyalog olarak anlaşılıyor ama bundan çok daha fazlasıdır. Farklı toplum kesimlerinin sorunlarını dertlerini, kaygılarını ve korkularını anlama çabasıdır” diye konuştu.

“Amacımız en geniş demokrasi ve barış ortaklığını yaratmaktır”

Çözüm için yeni bir şeyler yapmak gerekiyor diyen Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni demokratik bir başlangıç diyoruz. Deklarasyonumuzu da bu temelde hazırladık. Demokrasi sorunu ile Kürt sorununu bir birinden ayırmanın birçok nedenle imkânsız olduğunun farkındayız. Güçlü demokrasi hedeflemeden Kürt sorununa kalıcı barış ve demokratik çözümü gerçekleştiremeyeceğimizi düşünüyoruz. Kürt sorunu, bir kimlik ve yerinden yönetim meselesi olduğu gibi, bir ekonomi ve demokrasi meselesidir. Amacımız, en geniş demokrasi ve barış ortaklığını yaratmaktır. Önümüzdeki seçimlerin Türkiye tarihinin en kritik seçimleri olduğunun farkındayız. Biz partimizin ve Kürt halkının belirleyici olacağını biliyoruz. Bütün Türkiye için yeni bir başlangıç ve demokrasi ve adaleti hedefliyoruz.”

“Demokratik siyasetin asla bağdaşmadığı alan şiddettir”

Sancar, demokratik siyasetin çözümün zemini olduğunu belirterek, “Demokratik siyasetin asla bağdaşmadığı alan şiddettir. Şiddetin devlet yada başka yerden gelmesi durumunda demokratik alanın daraldığını görüyoruz. HDP, demokratik siyaseti güçlendirecek her türlü işbirliği ve ortaklığa hazırdır. Tekelci konum, iddiamız da yoktur. Birlikte yürüyeceğimiz çevrelerde eşdeğerlik bir ilişki kurmak istiyoruz” dedi.

“Bu iktidar varlığını savaş politikalarına bağlamış”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidarın Suriye’ye yönelik söylemlerine de değinen Sancar, şunları söyledi: “Yine savaş naraları atılıyor. Bu iktidar varlığını savaş politikalarına bağlamış. Bunu biliyoruz. Yeni anlayış ve konsept savaş politikalarına, düşmanlaştırma ve kutuplaştırma yöntemlerine dayanıyor. Bu demokratik siyaseti boğma operasyonun olacağını hepimiz biliyoruz.”

“İYİ Parti’den randevu talep etmedik”

Daha sonra soruları yanıtlayan Sancar, HDP’nin açıkladığı tutum belgesinin bir seçim beyannamesi ve partinin önümüzdeki beş yıla dair bir programı olmadığını, dönemsel bir tutum belgesi olduğunu belirtti. Sancar, tutum belgesi ile ilgili İYİ Parti ile görüşüp görüşmeyecekleri yönündeki bir soru üzerine, “Muhalefetteki dört partiye ilettik, İYİ partiden randevu talebimiz olmadı. Daha önce çağrılarımız olmuştu, kendi tutumları dolayısıyla bu diyalog imkânı oluşmadı. Bizden talep ederlerse memnuniyetle tutum belgesini kendilerine götürür, bu çerçevede görüşlerimizi anlatırız” yanıtını verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.