Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Veli-Der: “Yüz yüze eğitim alarm veriyor, yalnızca Bursa’da 600’e yakın sınıfta öğrenciler karantinaya alındı”

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), yüz yüze eğitimin altıncı haftasına ilişkin raporunu yayınladı. Okullarda salgının yayılımı ve derinleşen eşitsizliğin her gün arttığının vurgulandığı raporda, “Yüz yüze eğitim, kamusal eğitim alarm veriyor” denildi. Yalnızca Bursa’da 600’e yakın sınıfta öğrencilerin karantinaya alındığına dikkat çekildi.

“Yalnızca Bursa’da 600’e yakın sınıf karantinada”

Salgının gölgesinde yüz yüze eğitimin altıncı haftası sona erdi. “Yüz yüze eğitim, kamusal eğitim alarm veriyor” başlıklı bir rapor yayınlayan Veli-Der, okullarda salgının yayılımının ve derinleşen eşitsizliğin her geçen gün arttığını belirtti. İstanbul- Bayrampaşa’da Hüseyin Bürge Anadolu Lisesi’nde görevli öğretmen Ali Yurdakul‘un koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen raporda, “Yalnızca Bursa’da 600’e yakın sınıf karantinaya alındı. Yaşanılan sorunlar her gün daha da ciddi boyuta ulaşıyor. Sadece Ankara’da Çankaya, Yenimahalle’de son bir haftada 13 lisede 63 öğrenciye pozitif tanısı konuldu, 376 öğrenci temaslı. Yine yalnızca İstanbul-Kartal Cevizli Ortaokulu’nda 13 sınıf karantinaya alındı” denildi.

Okullarda hijyen ve temizlik görevlisi sorunu devam ediyor

Raporda, okullarda hijyen ve temizlik görevlisi sorununun da devam ettiği dile getirildi: “Örneğin, Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde geçen yıl İŞKUR-MEB protokolü üzerinden 280 civarında personel istihdam edilirken, bu sayı bu yıl 84 civarında kalmıştır.”

“Servis Araçları Yönetmeliği’nde gerekli değişiklik acilen yapılmalı”

Afyonkarahisar’da dördü öğrenci beş kişinin yaşamını yitirdiği kazanın hatırlatıldığı raporda şu tespite yer verildi: “Taşımalı eğitim, çocuklarımızın gelişim dönemlerine ve gereksinimlerine aykırı bir uygulamadır. Çocuklarımızın için gerekli olan onlara en yakın okuldur. Servis araçları yönetmeliği ile bu kaza önlenebilecekken bu konuda da gereken yapılmamıştır. Servis Araçları Yönetmeliği’nde gerekli değişiklik acilen yapılmalıdır.”

“Bazı köylerde taşımalı eğitim ihaleleri yapılmadı”

Raporda, yüz yüze eğitim başlayalı altı hafta olmasına rağmen bazı köylerde hâlâ taşıma ihalesi yapılmadığına da dikkat çekildi: “Yalnızca İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Yaylakurt Köyü’nde 25 lise öğrencisi, Dikili genelinde 100’ün üzerinde lise öğrencisi kişisel imkânları ile okullarına ulaşmaya çalışmaktadır. Zorunlu hallerde yapılacak olan taşımalı eğitimin araçlarının ve koşullarının iyi belirlenmesi gerekmektedir. Tamamlanmayan yerlerde taşıma ihalesi bir an önce yapılmalı, her çocuğumuzun ulaşabileceği koşullarda yeterli okul yapılmalıdır.”

“Bir an önce 15 bin öğretmen göreve başlatılmalı, yeterli personel istihdamı sağlanmalı”

Alınması gereken önlemlerin alınmadığının vurgulandığı raporda, yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

“Bir an önce 15 bin öğretmen göreve başlatılmalı, yeterli öğretmen ataması, yeterli yardımcı personel istihdamı ve ek derslik sağlanmalı, sınıflar seyreltilmeli, aşı, havalandırma, hijyen, fiziki mesafe bütünlüklü bir şekilde yaşama geçirilmelidir. Karantinaya alınan sınıflarda uzaktan eğitime geçilmektedir. Ancak çocuklarımızın ihtiyacı olan cihaz ve internet erişimi sorunu devam ettiği için çocuklarımızın büyük çoğunluğu karantina süresince uzaktan eğitime ulaşamamaktadır. Ayrıca karantina sırasında uzaktan eğitim noktasında da farklı uygulamalar yaşama geçirilmektedir. Havaların soğuması ile birlikte havalandırma sisteminin olmaması salgın açısından riski artırıyor. Tüm okullarda havalandırma sistemin sağlanması için bir an önce önlem alınmalıdır. Karantinaya alınan tüm sınıflarda karantina süresince ve pozitif tanısı konulan çocuklarımızın tedavisinin devam ettiği süre boyunca çalışan tüm velilere ücretli izin hakkı verilmelidir. Tüm öğrencilere, velilere, eğitim emekçilerine ücretsiz, düzenli PCR testi sağlanmalıdır. “

“İmam hatip okullarından akademik okullara nakillerin önü açıldı”

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle okullar arası nakillerin yeniden düzenlendiğine dikkat çekilen raporda şöyle denildi: “Fen, Sosyal Bilimler ve proje okulu olan Anadolu Liselerine yani İmam Hatip okullarından akademik okullara nakillerin önü açılmıştır. Bu düzenleme çocuklarımızın, velilerin birincil tercihinin akademik okullar olduğunu bize göstermektedir. Tercih edilmeyen okul türlerinde sınıf mevcutları son derece düşükken akademik okullarda sınıf mevcutları çok kalabalıktır. Salgınla birlikte bu durum sağlık hakkı açısından da risklere ve eşitsizliklere neden olmaktadır. Tercih edilmeyen okul türleri, imam hatip okulları bir an önce akademik okullara dönüştürülmelidir.”

“Kasım ayında başlayacak sınavlar için gereken düzenlemeler yapılmalı”

Raporda, kasım ayı ile birlikte okullarda sınavlar başlayacağı hatırlatılarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınavlarla ilgili bir düzenleme yapmadığı dile getirildi. Karantinaya alınan sınıflar ve öğrencilerin yüz yüze eğitime devam etmesinin çok ciddi mağduriyetler oluşturacağı şöyle vurgulandı: “Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda acil düzenleme yapmalıdır. Okul başarı puanı uygulamasından vazgeçilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı, 7 ve 11. sınıflar içinde Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) açılması kararı aldı. Ancak, alınan bu karar öğrencilerin salgında yaşadıkları öğrenme kayıplarını gidermeyi değil öğrencileri sınavlar için yarıştırmayı hedeflemektedir.”

“Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerimizi yatıştırmaktan vazgeçmeli, çocuklarımızın gereksinimlerini karşılamalı”

Bakanlık tarafından öğrencilere “yardımcı kaynak desteği” adı altında soru bankaları dağıtılmasının da eleştirildiği raporda şu ifadelere yer verildi: “Milli Eğitim Bakanlığı’nı yöneten akıl, eğitimin sadece sınavlar için olduğunu düşünmektedir. Oysa eğitim çocuklarımızın dünyayı algılama aracı, ilgi ve yeteneklerini fark etme olanağı, bilişsel, fiziksel, sosyal ve duyusal gelişme sürecidir. Milli Eğitim Bakanlığı, salgında dahi öğrencilerimizi yatıştırmaktan vazgeçmeli, çocuklarımızın gereksinimlerini karşılamalıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.