Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak savaşının mimarlarından biri olarak bilinen eski ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) dışişleri bakanlığı, genelkurmay başkanlığı, ulusal güvenlik danışmanlığı gibi kilit mevkilerde görev alan Colin Powell, 84 yaşında koronavirüsten kaynaklanan komplikasyonlar sonucunda hayatını kaybetti. Ailesi, haberi sosyal medya üzerinden duyurdu ve Powell’ın aşılarının tam olduğunu belirtti.

Powell, 1987-1989 yılları arasında Ronald Reagan’ın başkanlık döneminde ulusal güvenlik danışmanlığı görevinde bulunmuş, ardından 1989-1993 yılları arasında George H. W. Bush döneminde genelkurmay başkanlığı görevini üstlenmişti.

2001-2005 yılları arasında, George W. Bush döneminde dışişleri bakanlığı görevinde bulunan Powell, bu görevi sırasında hafızalarda yer etmesini sağlayan birçok karara imza attı. Powell 11 Eylül saldırıları sırasında, ABD’nin Afganistan ve Irak’ı işgal etmeye başladığı dönemde bu görevde bulunuyordu. 

Irak işgalinin mimarlarından biriydi

Powell, Birleşmiş Milletler’e (BM) Irak işgali öncesinde dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in elinde kitle imha silahlı olduğuna dair yalan raporu sunan kişiydi. BM’de sunduğu rapor hakkındaki konuşmasında ellerinde kitle imha silahı olduğu için Irak’a müdahale edilmesi gerektiğini söylemiş fakat müdahalenin ardından Irak’ın elinde böyle bir kitle imha silahı olmadığı ortaya çıkmıştı. Powell, Eylül 2005’teki bir televizyon röportajında ise BM’deki Irak’ı kitle imha silahları üretmekle suçladığı konuşmasının yaşamında bir leke olarak kalacağını belirtmişti.

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.