Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, kadınları köleleştirdiği gerekçesiyle seks işçiliğini yasaklama sözü verdi

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, kadınları köleleştirdiği gerekçesiyle seks işçiliğini yasaklama sözü verdi. Sanchez, partisinin pazar günkü (17 Ekim) kongresinde bu konuda adım atacaklarını söyledi.

Sosyalist Parti‘nin Valencia’da üç gündür süren kongresinin dünkü (17 Ekim) kapanışında destekçilerine hitap eden İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, kadınları “köleleştirdiğini” belirterek seks işçiliğini yasaklamak için adım atmaya hazırlandıklarını açıkladı.

İspanya’da fuhuş 1995 yılında suç olmaktan çıkarılmıştı. 2016 yılında Birleşmiş Milletler (BM) ülkenin seks endüstrisinin 3.7 milyar euro değerinde olduğunu belirtmişti. 2009’da yapılan bir ankette, her üç İspanyol erkeğinden birinin seks için para ödediği ortaya çıkmıştı.

2009 yılında yayımlanan bir başka raporda bu oranın yüzde 39’a kadar çıkabileceği öne sürülmüştü. Ayrıca 2011’de yapılan bir BM araştırması, İspanya’yı, Tayland ve Porto Riko’nun ardından dünyanın en büyük üçüncü seks işçiliği merkezi olarak göstermişti.

Ülkede seks işçiliği yasal anlamda düzenlenmiş değil

İspanya’da seks işçiliği yasal olarak düzenlenmiş değil ve kanunlar, kamusal alanlarda olmadığı sürece kendi istekleriyle ücretli cinsel hizmetler sunanlar için herhangi bir ceza öngörmüyor. Ancak yasalarda, bir seks işçisi ile bir müşteri arasında aracılık yapmak yasadışı.

Ülkede seks endüstrisi suç olmaktan çıktığından beri patlamış durumda. İspanya’da yaklaşık 300 bin kadının seks işçisi olarak çalıştığı tahmin ediliyor.

Seçim beyannamesinde de bulunuyordu

Başbakan Sanchez’in partisi Sosyalist Parti’nin 2019’daki seçim beyannamesinde seks işçiliğinin kaldırılması sözü verilmiş ancak partinin bu vaadi daha fazla kadın seçmen çekmek için başvurulan bir hamle olarak değerlendirilmişti.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez

Beyannamede seks işçiliği, “yoksulluğun kadınları etkilemesinin en acımasız şekillerinden biri ve kadına yönelik şiddetin en kötü biçimlerinden biri” olarak nitelendirilmişti.

Ancak seçimin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen bu konuda henüz bir yasa tasarısı ortaya konulmamıştı.

Öte yandan, İspanya’daki mevcut sistemi destekleyenler, bu sistemin seks işçisi kadınlara büyük faydalar sağladığını ve hayatlarını daha güvenli hale getirdiğini söylüyor.

Bununla birlikte ülkede son yıllarda kadınların insan kaçakçıları tarafından seks işçiliği yapmaları için kaçırıldığı vakaların hızla artması potansiyel bir tehlikeyi gündeme getirdi. İspanyol polisi, 2017’de insan kaçakçılığıyla mücadele baskınlarında tespit ettiği 13 bin kadının en az yüzde 80’inin kendi istekleri dışında üçüncü bir tarafça istismar edildiğini açıklamıştı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.