Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (19 Ekim 2021): Zam zam zam!

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava yağışlı, sıcaklık 12 derece. İzmir’de hava 16, Antalya’da 17, Ankara’da 7, Diyarbakır’da ise 12 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 80’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 29 bin 240 yeni vaka tespit edildi, 214 kişi ise hayatını kaybetti, birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 114 milyon 231 bin 941’e çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 37 kuruş, euro kuru 10 lira 91 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.417 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 533 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 84,48 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı tarımsal girdi fiyat endeksini açıklayacak.

Motorine litre başına 23 kuruş zam yapıldı. Litre fiyatı 8 lirayı aşan motorin, zamla birlikte benzini geçti.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) grup toplantıları yapılacak. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları, bürokratlara çağrısı nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda büyükelçilikleri, dört yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Açıklamada, “Kavala hakkındaki davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir” denildi. Ayrıca, Kavala’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları doğrultusunda derhal serbest bırakılması için çağrıda bulunuldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile AKP Sözcüsü Ömer Çelik, açıklamaya tepki gösterdi. Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yapan 10 ülkenin büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul-Galata’da bulunan 250 yıllık Sen Piyer Han’ın restorasyonu için Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı ile ön protokol imzaladı. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan İmamoğlu, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile İBB arasındaki “iskele krizi” hakkında da konuştu. İmamoğlu, “Zabıtaya müdahale eden emniyet güçlerini, kim, hangi talimatla, yasanın hangi maddesi kullanarak yolladığını ben arıyorum, bulamadım. Birisi çıksın desin ‘Ben yaptırdım’, hakkında suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de dokuzuncu hafta heyecanı sona erdi. Karşılaşmalarda alınan skorlar şöyle:

Medipol Başakşehir 3-2 Beşiktaş

GZT Giresunspor 2-0 Çaykur Rizespor 

Demir Grup Sivasspor 2-2 FraportTAV Antalyaspor

Adana Demirspor 0-2 Öznur Kablo Yeni Malatyaspor

Kasımpaşa 1-2 Göztepe

Galatasaray 1-0 İttifak Holding Konyaspor

Altay 0-1 VavaCars Fatih Karagümrük

Trabzonspor 3-1 Fenerbahçe

Aytemiz Alanyaspor 6-3 Yukatel Kayserispor 

Atakaş Hatayspor 2-1 Gaziantep FK

Temsilcimiz Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi C Grubu üçüncü hafta maçında Portekiz ekibi Sporting Lizbon’u ‘i konuk edecek. Saat 19.45’te başlayacak mücadele, EXXEN’den naklen yayınlanacak.

ING Basketbol Süper Ligi’nin dördüncü haftasında ise Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes’i 90-68 mağlup etti ve liderlik koltuğuna oturdu.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola’nın başkenti Luanda’dan Togo’ya geçecek. Erdoğan, buradaki temaslarının ardından Nijerya’nın başkenti Abuja’ya gidecek. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD Savunma Bakanlığı’nın, F-35 anlaşmazlığının çözümü için Türkiye ile istişareler yürüttüğünü açıkladı. Price, “ABD, Türkiye’nin F-16 talebiyle ilgili herhangi bir finansman teklifi yapmadı. ABD Savunma Bakanlığı, F-35 anlaşmazlığının çözümü için Türkiye ile istişareler yürütüyor” dedi. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) dışişleri bakanlığı, genelkurmay başkanlığı, ulusal güvenlik danışmanlığı gibi kilit mevkilerde görev alan Colin Powell, 84 yaşında koronavirüsten kaynaklanan komplikasyonlar sonucu hayatını kaybetti. Ailesi, haberi sosyal medya üzerinden duyurdu ve Powell’ın aşılarının tam olduğunu belirtti. Powell, Birleşmiş Milletler’e (BM) Irak işgali öncesi dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in elinde kitle imha silahlı olduğuna dair yalan raporu sunan kişiydi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad’ın istifa ettiğini, yerine yardımcısı Thomas West’in atandığını açıkladı.

Bir dönem Galatasaray’da da forma giyen Fildişi Sahilli eski futbolcu Didier Drogba, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Spor ve Sağlık İyi Niyet Elçisi ilan edildi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.