Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Premier Lig kulüpleri, Newcastle United aleyhine acil kodu ile toplandı

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Newcastle United’ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman‘ın liderliğindeki Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun başı çektiği konsorsiyum tarafından satın alınması, diğer İngiliz kulüplerini harekete geçirdi. Acil kodu ile toplanan 20 kulüp, Newcastle United’ın sponsorluk anlaşmalarının engellenmesini istiyor. 

Newcastle United’ın satışı İngiliz kulüplerini harekete geçirdi

Muhammed bin Selman

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Newcastle United’ın yüzde 80’lik hissesi, geçen günlerde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın liderliğindeki Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun başı çektiği konsorsiyum tarafından 300 milyon sterlin karşılığında satın alındı. Premier Lig yönetimi, Newcastle’ın satışını onayladı fakat diğer kulüpler yaşanan gelişmelerden oldukça rahatsız. 

Newcastle United’ın da içerisinde yer aldığı 20 Premier Lig kulübü, haksız rekabete yol açabilecek sponsorluk anlaşmalarının yasaklanmasının önünü açacak kural değişikliği hakkında “acil kodu” ile toplandı. Newcastle haricindeki 19 kulübün özel isteği doğrultusunda gerçekleştirilen toplantıda 18 kulüp yönetimi, Newcastle United’ın sponsorluk anlaşmalarının engellenmesi yönünde aleyhte oy kullandı. Yalnızca Newcastle United kendi lehine oy kullanırken, Birleşik Arap Emirlikleri kökenli yatırımcılara sahip Manchester City, çekimser kaldı. 

Premier Lig kulüplerinin çoğu, Suudi sahiplerinin Newcastle United’a petrol zengini krallıktan büyük sponsorluklar getirebileceğini ve bu durumun da siyah-beyazlılara avantaj sağlayabileceğini düşünüyor. Kulüpler bunun önlenmesini veya adil piyasa değerini dengede tutacak tedbirlerin alınmasını istiyor.

Yapılması istenen kural değişikliği, önümüzdeki aydan itibaren geçerli olmaya başlayacak. Ancak birçok kulüp yapılan kural değişikliğinin kalıcı olmasından yana. Newcastle United ise bu talebin ve olası bir kural değişikliğinin yasalara aykırı olacağını savunuyor.

Premier Lig yönetimi, bu tür sorunları uzun süredir araştırıyordu. Manchester City özelindeki araştırmada City yönetimi, herhangi bir yanlış yapmadığını savunsa da kulübün finansal fair play düzenlemelerini ihlal edip etmediğine ilişkin uzun süredir bir soruşturma yürütülüyor. Manchester City’nin ise sicili kabarık. Abu Dhabi United Group’a ait olan City, Abu Dabi hükümetine ait havayolu şirketi Etihad Airways ile sponsorluk anlaşması imzalamıştı. Etihad, Manchester City’nin stadyumunun da isim sponsoru.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.