Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı’ndan, HPV aşısının ulusal aşı takvimine eklenip ücretsiz olmasını talep etti

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sağlık Bakanlığı’ndan, rahim ağzı kanserinden koruyan Human Papilloma Virus (HPV) aşılarının ulusal aşı takvimine eklenmesini talep etti. 

TTB’nin yazısında, rahim ağzı kanserinin önlenebilir ve erken tanı konulduğunda tedavi edilebilir olduğu belirtildi, HPV ile dünya çapında her yıl yaklaşık 14 milyon kişinin enfekte olduğuna dikkat çekildi. Yazıda ayrıca önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önüne geçilmesi için ulusal taramanın yanında HPV aşılarının da ücretsiz olarak ulusal aşı programına eklenmesi talep edildi.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, rahim ağzı kanserinden korunmada, aşı ve taramanın önemine dikkat çekildi:

“Bu aşılar HPV’ye bağlı diğer kanserlerden de koruyabilir. Bu nedenle önerilen öncelikli olarak kız çocuklarının 9-14 yaş aralığında aşılanmalarıdır. Bazı ülkelerde yakın zamanda erkek çocukları da aşılanmaya başladı. Bu yaş grubunda altı ay arayla iki doz aşı yeterli olmaktadır. 15 yaş sonrasında ise koruyuculuk için üç doz aşı (0, 1-2 ay, 6 ay) gereklidir. Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda aşı yaştan bağımsız üç doz olarak uygulanmalıdır.”

Yazının tamamı için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.