Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP, TÜGVA vb. vakıflara kaynak aktarımlarının araştırılması için TBMM’de komisyon kurulmasını istedi: “Vakıflar, devlette paralel bir örgütlenme içerisindeler”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), son günlerde tartışma konusu haline gelen vakıflara kaynak aktarımlarını araştırmak üzere araştırma komisyonu kurulması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na başvurdu. CHP grup başkanvekillerinin imzasını taşıyan önergede, “Bu vakıflar, özellikle temel bir kamu hizmeti olan eğitim ve diğer alanlarda devlete paralel bir örgütlenme içerisindedir. Bir zamanlar FETÖ’nün yaptığına benzer bir paralel devlet kurmayı amaçladıkları anlaşılmaktadır” denildi.

“Devlet gücüne dayanarak ‘himmet’ adı altında para toplanıyor”

CHP grup başkanvekilleri Engin Altay, Engin Özkoç ve Özgür Özel’in imzasını taşıyan önergede son günlerde adı “devlette kadrolaşma” iddiaları ile gündeme gelen Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) dikkat çekildi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurucularından olduğu TÜGVA, “devlette kadrolaşma listeleri” ve kamu kaynaklarının kullanımı ile gündeme gelmişti. TÜGVA önce bu iddiaları reddetmiş, daha sonra ise bu belgelerin kendi sistemlerinden çalındığını ancak üzerinde oynandığını iddia etmişti.

CHP’nin önergesinde, TÜGVA ve diğer vakıfların kamu kaynakları kullanımına dikkat çekildi. Önergede şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi iktidar partisinin yönetimindeyken ve kendisine ait herhangi bir öğrenci yurdu yokken, TÜRGEV’e dört, Ensar’a yedi, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na altı yurt binası, TÜGVA’ya 12 temsilcilik binası tahsis etmiştir. Son günlerde ortaya çıkan bazı belgeler, bir vakfın çeşitli illerde kullandığı binaların kirasının belediyeler ya da valilikler tarafından ödendiğini göstermektedir. Söz konusu vakıfların, iktidar gücüne dayanarak devletle iş yapan şirketler ve vatandaşlardan da ‘bağış’, ‘himmet’ ve benzeri isimlerle para topladıkları bilinmektedir.”

“Yeni paralel yapı arayışı”

TÜGVA’ya dair belgelerin ortaya çıkmasından sonra diğer vakıfların da devlette kadrolaştığına dair iddialar ortaya atılmıştı. Önergede, “vakıfların eğitim hizmeti adı altında kamuda yeni bir paralel yapı olmaya arayışı içinde oldukları” belirtilerek, bu yapıların kamu kaynaklarını “sorumsuzca ve denetimsiz” kullandığına dikkat çekildi:

“Bu vakıflar, özellikle temel bir kamu hizmeti olan eğitim ve diğer alanlarda devlete paralel bir örgütlenme içerisindedir.  Son zamanlarda ortaya çıkan belgelerden, bir zamanlar FETÖ’nün yaptığına benzer bir şekilde bu vakıfların da kamuya hâkim, savcı, polis ve diğer devlet görevlilerinin atanmasında devreye girerek kadrolaşmaya çalıştıkları ve yeni bir paralel devlet kurmayı amaçladıkları anlaşılmaktadır. Vakıf senetlerinde gösterdikleri amacı bir maske olarak kullanan bu vakıflar kamu kaynaklarının sorumsuz ve denetimsiz olarak birilerine aktarılmasına aracılık yapmaktadır.”

“Meclis araştırmalı”

Sayıştay’ın Cumhurbaşkanlığı 2020 Yılı Genel Faaliyet Raporu’nda sadece yardım yapan idarelerin açıklanmasına dair yaptığı “hesap verebilirliği ve mali saydamlığı zedeleyecek” eleştirisini hatırlatan CHP grup başkanvekilleri, “Kamu kurum ve kuruluşlarının hangi sivil toplum kuruluşuna ne kadar kaynak aktardığı ve bu kaynakların nerelerde kullanıldığı sır gibi saklanmaktadır. Başta belediyeler olmak üzere kamu kuruluşlarının kamu kaynağı aktardığı bu vakıfların hangilerinin olduğunun, aktarılan kaynağın tutarının ve bu kaynakların hangi amaçlarla kullandığının belirlenmesi ve bu vakıfların devlet yönetiminde kadrolaşarak yeni bir paralel yapı kurmaya çalıştıklarına ve kamu ihalelerinden pay aldıklarına yönelik iddialar araştırılmalıdır” diyerek TBMM’yi harekete geçmeye çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.