Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Delta’dan daha bulaşıcı olan AY 4.2 varyantı İsrail’de de görüldü, İngiltere salgın kısıtlamalarını sıkılaştırmaya hazırlanıyor

Bir Brezilya Senatosu raporu, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun salgın sürecindeki hatalarından dolayı cinayet suçundan yargılanmasını talep etti. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) salgın kısıtlamalarının acil geri getirilmesi çağrısında bulundu. İsrail’de, AY 4.2 varyantı tespit edildi. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer ve Moderna’nın destekleyici aşılarını 40 yaş ve üstü kişilere tavsiye ediyor. Dünyadan öne çıkan koronavirüs haberlerini sizler için derledik.

“Bolsonaro cinayet suçundan yargılanmalı”

Brezilya’nın koronavirüs salgınıyla ilgili aldığı önlemlere ilişkin bir senato soruşturmasına liderlik eden senatör, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun binlerce kişinin ölümüne yol açan hatalı kararları nedeniyle cinayetle suçlanmasını talep etti. 

Bolsonaro, soruşturmanın siyasi amaçlı olduğunu savundu. Başkan tarafından atanan Brezilya Başsavcısı’nın Bolsonaro’yu bu tür suçlamalarla yargılaması olası görülmüyor.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro

Muhalefete mensup Senatör Renan Calheiros tarafından soruşturmayı yürüten bir senato komisyonu için hazırlanan yaklaşık bin 200 sayfalık belgede, Bolsonaro’nun hükümetin aşı edinme fırsatlarını geri çevirdiği ifade ediliyor. Ayrıca Brezilya’nın aşı kampanyasını geciktirdiği ve bunun tahminen 95 bin insanın hayatına mal olduğu iddia ediliyor. 

Raporda, Bolsonaro’nun “doğal seleksiyon yoluyla sürü bağışıklığı teorisi ve bir tedavinin varlığına dair temelsiz bir inanç tarafından yönlendirildiği” belirtiliyor.

Taslak raporun hala Senato komisyonu tarafından oylanması gerekiyor. Rapor veto edilebilir ya da değiştirilebilir. Oylamanın önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor. 

Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. Salı günü erken saatlerde Bolsonaro destekçileri soruşturmanın “şaka” olduğunu savundu ve bu konuda endişelenmediklerini belirttiler.

Raporda ayrıca Bolsonaro’nun üç oğluna da suçlamada bulunulması gerektiği belirtildi: Senatör Flavio, Federal Milletvekili Eduardo ve Belediye Meclisi Üyesi Carlos. Rapor, Bolsonaro’nun adı geçen üç oğlunun “salgını kontrol altına almak için sıhhi önlemlere uymamayı” teşvik eden yanlış bilgiler yaydıklarını iddia ediyor.

Brezilya 600 binden fazla ölümle ABD’den sonra koronavirüs nedeniyle dünya çapında en yüksek ikinci ölüm sayısına sahip. Raporda Bolsonaro’nun “temelde hükümetin koronavirüs salgını sırasında yaptığı hatalardan sorumlu” olduğu ve kanıtlanmamış tedavilerin kullanımını desteklemek için Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyelerine karşı hareket ettiği belirtiliyor.

Raporda, halkı virüse karşı savunmasız bırakan eylemler nedeniyle Brezilya’nın yerli nüfusuna karşı soykırım da dahil olmak üzere Bolsonaro’ya toplam 13 suçlamada bulunulması talep ediliyor.

Ulusal Sağlık Hizmetleri Konfederasyonu kısıtlamalarının yeniden uygulanmasını talep etti

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) Konfederasyonu, kalabalık ve kapalı alanlarda zorunlu maske kullanımını da içeren ek bir stratejinin veya B planının uygulanması gerektiğini söyledi. İngiltere’de ölüm oranları kış zirvesinin altında olsa da vakalar hızla yükseliyor. 

Çalışma Bakanı Kwasi Kwarteng, B planının zamanının henüz gelmediğini ve destekleyici aşıların daha fazla tedarik edilmesi gerektiğini söyledi. Kwarteng, daha fazla sokağa çıkma yasağı istemediğini veya yeni açılan ekonomiyi kapatarak, “zor elde edilen kazancı” tehlikeye atmak istemediğini söyledi. 

Ülkede günlük koronavirüs vakaları sekiz gün üst üste 40 binin üzerinde iken çarşamba günü 49 bin 139 yeni enfeksiyon bildirildi. Salı günü itibariyle hastanelerde 7 bin 891 hasta yatıyordu. 

Hükümetin bu kış İngiltere’de koronavirüs ile mücadele için şu anda yürürlükte olan A planı kapsamında yaklaşık 30 milyon kişiye destekleyici aşılar sunulacak. Sağlıklı 12 ila 15 yaş arasındakiler için tek doz aşı mevcut. Kalabalık ortamlarda maske kullanılması tavsiye ediliyor.

Bu önlemler ile vaka sayıları düşmezse plan B kapsamında bazı yerlerde maske zorunlu olacak, evden çalışma tekrar başlayacak ve aşı pasaportları gerekli olacak. 

İsrail’de AY 4.2 varyantı yayılıyor

İsrail’de tespit edilen AY 4.2 varyantının Delta varyantının bir alt varyantı olduğu açıklandı. İngiltere’deki bilim insanları AY 4.2’nin İngiltere’deki vaka artışlarının sebebi olduğunu ifade ettiler. 

İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, “Avrupa’da bir dizi ülkede keşfedilen AY 4.2 varyantı İsrail’de tespit edildi” denildi. Varyantın ülkeye 11 yaşındaki bir çocuk yoluyla girdiğini aktaran yetkililer, çocuğun karantinaya alındığını ve başka bir temaslı tespit etmediklerini söyledi. Çarşamba günü, yetkililer ülkede bin 487 yeni vaka bildirdi.

Cambridge’deki Wellcome Sanger Enstitüsü’nde Koronavirüs Genomik Girişimi direktörü Jeffrey Barrett ve University College London Genetik Enstitüsü Müdürü Francois Balloux, AY 4.2 varyantının Delta varyantından yüzde 10 ila 15 daha bulaşıcı göründüğünü söyledi.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi destekleyici aşıları öneriyor

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA), yakında 40 yaş ve üstü kişilere Pfizer veya Moderna destekleyici aşılarını önermesi bekleniyor. 

Kaynak: BBC, Reuters, NTV

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.