Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FBI, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığı ile bilinen Oleg Deripaska’nın mülkünü aradı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e yakınlığı ile bilinen Rus oligark Oleg Deripaska ile bağlantılı mülklere baskınlar düzenledi.

Rus oligark ve iş insanı Oleg Deripaska, 2018 yılında ABD tarafından yaptırımlara tabi tutulmuştu. Deripaska’nın sözcüsü Reuters haber ajansına verdiği demeçte, FBI’ın bu yaptırımlarla ilgili mahkeme kararları kapsamında Deripaska’nın akrabalarına ait iki evi aradığını söyledi. 

Şu ana kadar aramaların gerekçesi belli değil. Bir FBI sözcüsü, NBC News’e yaptığı açıklamada, Deripaska’nın Vaşington’daki mülkünde “kolluk kuvvetleri faaliyeti” yürüttüklerini söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Oleg Deripaska

53 yaşındaki iş insanı Deripaska, servetini 1990’larda bir metal komisyoncusu olarak elde etti. 1997’de Rusya’da Basic Element isimli endüstriyel grubunu kurdu ve halen bu şirketin sahibi. 

ABD Hazine Bakanlığı, 2018 yılında Deripaska ve altı diğer Rus oligarkının yanı sıra, sahip oldukları bir dizi şirketi yaptırımlara tabi tuttu. Moskova bunu yalanlasa da, dönemin ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, bu yaptırımların Rusya’nın 2016 yılındaki ABD başkanlık seçimlerine müdahalesine yanıt olarak uygulandığını söylemişti.

O tarihte yayımlanan bir bildiride, “Rus hükümeti dünya çapında bir dizi kötü faaliyette bulunuyor” ifadesi yer almış ve bildirinin devamında, “Bu yozlaşmış sistemden kazanç elde eden Rus oligarklar ve elitler artık hükümetlerinin istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinin sonuçlarından ayrı tutulmayacaklar” denilmişti.  

Bir yıl sonra dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Demokratlar tarafından eleştirilmesine rağmen Deripaska ile bağlantılı üç firmaya yönelik yaptırımları kaldırmıştı.

Ayrıca Deripaska’nın Trump’ın eski kampanya yöneticisi Paul Manafort ile bağlantıları da ortaya çıkmıştı. Guardian gazetesi 2016 yılında, Deripaska ile Manafort’un Ukrayna’daki yatırım anlaşmaları konusunda birlikte çalıştıklarını yazmıştı. 

Kaynak: BBC

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.