Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’li milletvekilleri Meclis’te döviz ve sloganlarla yürüyerek 2022 bütçesini protesto etti: “Yandaşa değil, halka bütçe”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonu, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin komisyon görüşmeleri öncesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) toplantı düzenledi. Toplantıya HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın yanı sıra milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Rıdvan Turan ve Necdet İpekyüz katıldı. Vekiller toplantıdan sonra Meclis kampüsü içinde ve Meclis Başkanlığı makamının bulunduğu yol üzerinde, ellerinde dövizlerle ve slogan atarak bütçeyi protesto etti. Meclis’te yürüyüş yapmalarının nedenini Medyascope’a anlatan Garo Paylan, “Bıçak kemiğe dayandı. Saray bunun farkında değil. Bütçe halka değil yandaşlara yapılıyor. Halkın talepleri var ancak bunlar görmezden geliniyor. Bu nedenle bu yürüyüşü gerçekleştirdik” dedi. HDP’nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılacak bütçe görüşmelerinin internetten canlı yayınlanması talebi ise reddedildi.

“TBMM’de farklı yöntemler uygulamaya devam edeceğiz”

HDP’li milletvekilleri ellerindeki dövizlerle yürürken, yürüyüş boyunca “Savaşa değil, kadınlara bütçe”, “Saraya değil, halka bütçe”, “Yandaşa değil, halka bütçe” sloganları atıldı.

Yürüyüşte yer alan HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, 2022 bütçesini eleştirirken kamuoyunu bilgilendirmek için Meclis’te farklı etkinlikler yapmaya devam edeceklerini söyledi. İpekyüz, şöyle devam etti: “Kamuoyunu bilgilendirmek için böyle yöntemleri uygulamaya, yapmaya devam edeceğiz. Bütçe görüşmelerinde medya ve demokratik kitle örgütlerinin de burada olması lazım. Bu halkın bütçesi. İlgili bakanlıklara sunumlar yapılmalı ve itirazlar edilmeli ancak buna izin verilmiyor.”

HDP’li vekiller ellerinde dövizlerle yürüyüş yaparak bütçeyi protesto etti.

“Bütçede emekçiler yok”

Basın toplantısında söz alan Paylan, “Yaklaşık 25 gündür sahada çalışmalar yaptık. Ağrı’daydık, İstanbul’daydık, Mardin’deydik ve şimdi de Ankara’da bütçe buluşmalarını gerçekleştiriyoruz. Halkımızın derin bir yoksulluk içinde olduğunu görüyoruz. Gençlerimizin derin bir umutsuzluk içinde olduğunu görüyoruz. Emeklilerin, emekçilerin, yoksulların dertlerini dinledik. Bu bütçede emekliler, işçiler ve emekçiler yok” diye konuştu.

HDP Ekonomi Komisyonu, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin komisyon görüşmeleri öncesi Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

“Bu bütçe, yüzde 1’in bütçesidir”

Bütçenin halkın beklentisine göre düzenlemediğini belirten Paylan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu bütçe yüzde 1’in bütçesidir. Bu bütçe savaşın, sarayın ve yandaşın bütçesidir. Tüm yurttaşlarımızın talepleri var, ancak bunlar bütçeye yansımadı. Kaynaklar savaşa, yandaşlara aktarılıyor. Lüks, şatafat için harcanıyor. Oysa işçilerimiz açlık sınırının altında olan bir maaşla karşı karşıyalar.”

“Bütçe canlı yayınlanmalı”

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerinin halkla birlikte yapılması gerektiğini belirten Paylan, görüşmelerin internetten canlı yayınlaması için de başvuru yaptıklarını ancak bu taleplerinin kabul edilmediğini söyledi. Paylan, “Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’na dilekçe ile başvuruda bulunduk. Bütçe görüşmelerinin halka açılmasını talep ettik. AKP geçen yılki gibi bütçe görüşmelerini halka kapatmayı planlıyor. ‘Bütçe canlı yayınlamalı’ dedik. Ancak yaptığımız bu başvuru reddedildi. Yine bütçenin işçilerle, işsizlerle ve emekçilerle birlikte yapılması gerektiğini söyledik. Bütçede sendikaların, meslek örgütlerinin, kadın, ekoloji örgütlerinin taleplerinin dinlenmesini talep ettik ancak bu da reddedildi” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.