Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rapor: Paris İklim Anlaşması’na rağmen hükümetler fosil yakıt üretimini desteklemeye devam ediyor

Birleşmiş Milletler‘e (BM) göre, hükümetlerin mevcut fosil yakıt üretim planlarıyla küresel sıcaklıkları 2030 yılına kadar güvenli seviyelerde tutma hedefine ulaşması çok zor. BM Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan 2021 Üretim Açığı Raporu, ülkelerin 1,5 derece eşiğini canlı tutmak için gereken seviyelerin iki katından fazla sondaj veya maden çıkardığını ortaya koydu.

Önümüzdeki 10 yıl boyunca petrol ve doğalgazın üretimi artış gösterirken, kömür üretiminde bir miktar daralma yaşanacak. Öte yandan, UNEP’in ilk raporunun yayımlandığı 2019’dan bu yana çok az değişiklik oldu.

“Hükümetler, fosil yakıt üretimini desteklemeye devam ediyor”

Rapora göre hükümetler, karbon salımını azaltmak yerine, en büyük karbon üreticisi ülkeler fosil yakıt üretimlerini önemli ölçüde artırmayı planlıyor. 

UNEP raporu, ülkelerin 21. yüzyılın sonuna kadar 1,5 derecelik bir sıcaklık artışıyla uyumlu olması için gerekenden yüzde 110 daha fazla fosil yakıt üretmeyi planladığını gösteriyor. Bu durum sıcaklığı 2 derecede tutmak için gerekenden yaklaşık yüzde 45 daha fazla.

“Petrol endüstrisine politik destek verilmeye devam ediliyor”

Avustralya, Rusya, Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere dahil olmak üzere en büyük 15 fosil yakıt üreticisi ülkeden de bahsedilen UNEP raporunda ayrıca “Pek çok hükümet fosil yakıt üretimi için petrol endüstrisine politik desteği vermeye devam ediyor” tespitine yer verildi.

UNEP 2021 Üretim Açığı Raporu’nun başyazarı, Stokholm Çevre Enstitüsü’nden (SEI) Ploy Achakulwisut, “Araştırma gayet açık: Küresel kömür, petrol ve gaz üretimi, uzun vadeli ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlamak için derhal ve katı bir şekilde düşürülmelidir. Ancak hükümetler, güvenli bir şekilde kullanabileceğimizden çok daha fazla fosil yakıt üretimini desteklemeye devam ediyor” dedi.  

Kaynak: BBC

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.