Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

128 milyar dolarla kaç yangın söndürme uçağı alınır sorusuna TBMM Başkanlığı’ndan yanıt: “Hesap makinesi aracılığıyla cevabı kolayca öğrenilebilir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle, 6 Ağustos 2021 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına yazılı bir soru önergesi vererek, “Orman yangınlarını söndürmek için 128 milyar dolarlık rezerv ile kaç uçak ve helikopter alınır?” sorusunu yöneltti.

Tanrıkulu’na, TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç imzasıyla gönderilen cevabi yazıda “Yazılı soru önergeniz, sorunuzda yazılı olan sayının kastettiğiniz uçak veya helikopter modelinin satış fiyatına bölünmesi suretiyle, yani bir hesap makinesi aracılığıyla cevabı kolayca öğrenebilecek nitelik taşıdığı için TBMM İçtüzüğü’nün 97’nci maddesi kapsamında değerlendirilmiştir” denilerek önerge iade edildi. 

“Yangınlarla birlikte yangınları söndürecek helikopterlerimiz, uçaklarımızın olmadığı gerçeği de ortaya çıktı”

TBMM Başkanlığı’nın soru önergesini iade etmesinin ardından açıklama yapan Sezgin Tanrıkulu, “Meclis Başkanlığı maalesef 128 milyar dolarla ilgili sorulan sorulara yanıt verilmesini ve bu işin Meclis bağlamında takip edilmesini istemiyor” ifadelerini kullandı ve şunları söyledi: 

“Türkiye bu yaz yangın felaketleri ile karşı karşıya kaldı. Yangınlarla birlikte yangınları söndürecek helikopterlerimizin, uçaklarımızın olmadığı gerçeği de ortaya çıktı. Türkiye 128 milyar doları israf etti. Bu nedenle Meclis Başkanlığı’na verdiğim soru önergesiyle 128 milyar dolarla kaç helikopter, uçak ve yangın söndürme aracı alınabileceğini sormuştum. Maalesef Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç verdiği yanıtla sorumun cevabının ilgili bakanlıklara verilmesini engelledi. Zira hesap makinesiyle kaç uçak ve yangın söndürme aracı alınabileceğini öğrenebilirmişim. Biz bir tablo ortaya çıkarılmasını istemiştik, Meclis Başkanlığı maalesef 128 milyar dolarla ilgili sorulan sorulara yanıt verilmesini ve bu işin Meclis bağlamında takip edilmesini istemiyor. Biz bu işin takipçisi olmaya devam edeceğiz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.