Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız Kültür Merkezi, Ankara Anlaşması’nın 100. yılını kutlayacak

Fransız Kültür Merkezi (Institut Français) tarafından 25 Ekim Pazartesi günü, Ankara Anlaşması’nın yüzüncü yılını kutlamak için Ankara’daki Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde etkinlik düzenlenecek. Sergi ve kolokyumdan oluşan etkinliğe Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro da katılacak. 

Ankara Anlaşması’nın önemi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Hükümeti Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal (Tengirşenk) Bey ve Fransa Hükümeti Özel Temsilcisi Henry Franklin-Bouillon tarafından 20 Ekim 1921’de imzalanan Ankara Anlaşması ile Fransa ve TBMM hükümeti arasındaki savaş sona ererken Fransa, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün başında bulunduğu TBMM hükümetini tanıyan ilk Batılı ülke olmuştu. 

Fransız ve Türk diplomatik arşivlerinden Ankara Anlaşması’na ilişkin belge ve fotoğrafların yer alacağı sergi 25 Ekim’den 23 Kasım’a kadar Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sürecek. Sergi, İstanbul’da 5 Kasım – 23 Aralık, İzmir’de ise 2 Kasım – 31 Aralık tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) işbirliği ile gerçekleşecek kolokyumda ise Collège de France profesörü Henry Laurens dahil olmak üzere etkinliğe Ankara’dan katılan beş akademisyen, Sinan Kuneralp, Claire Le Bras, Jean-François Pérouse ve Mesut Uyar, Ankara Anlaşması’nın farklı yönlerini ve ikili ilişkiler ile bölge üzerindeki etkilerini tartışacak. 25 Ekim’de Ankara’da başlayacak etkinlikler İstanbul ve İzmir’de devam edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.