Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay’ın yedi sanık hakkındaki beraat kararlarını bozmasının ardından Balyoz davası yeniden görülmeye başlandı

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, “Balyoz Planı” davasında beraat eden yedi sanık hakkındaki beraat kararını bozmasının ardından ilk duruşma bugün (22 Ekim) yapıldı.

2010 yılında başlayan davada verilen hapis cezalarının ardından Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurular sonucu yeniden yargılama süreci başlamış ve beraat kararları verilmişti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, “Balyoz Planı” davasında beraat eden emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, emekli Tümgeneral Behzat Balta, emekli Tümgeneral İhsan Balabanlı, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Kurmay Albay Emin Küçükkılıç ve emekli Albay Erdal Akyazan hakkındaki beraat kararlarını bozmuştu.

Yargıtay’ın beraat eden yedi sanık hakkındaki kararı bozmasının ardından ilk duruşma bugün 09:30’da İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

28 Şubat yargılamaları kapsamında cezaevinde tutuklu bulunan emekli Orgeneral Çetin Doğan, duruşmaya İzmir F Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile (SEGBİS) katıldı.

Dava 18 Şubat 2022’ye ertelendi

Duruşmada Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, İhsan Balabanlı, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç  hazır bulundu. 

Koronavirüs salgınını gerekçe gösteren mahkeme, basın mensuplarının duruşma salonuna alınmasına izin vermezken, sanıkların yakınları salona alındı.

Mahkeme başkanı, Yargıtay’ın bozma ilamını okuduktan sonra sanıkların beyanlarına geçti.

Sanık Çetin Doğan savunmasında, Anayasa Mahkemesi’nin 2014 yılında “hak ihlali” kararı verdiğini, 2015 yılında yerel mahkemenin bütün sanıklar hakkında beraat kararı verdiğini söyledi.. Doğan, dava konusu olan seminerdeki konuşmalar için, “Adeta cımbızla çekilen bazı bölümler Yargıtay ilamında ‘suç için anlaşma’ eylemine kanıt olarak gösterilmiştir. 162 kişinin katıldığı bir seminerde hiçbir kimsenin ruhunun duymayacağı bir darbe planlamasının üstelik kayda alınarak yapıldığını düşünmek izahtan varestedir” dedi. Diğer sanıklar da yerel mahkemenin 2015 yılında verdiği beraat kararında direnmesini talep etti.

Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, sanık avukatlarının bozma kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na itiraz yoluna başvurduğunu, itirazın sonucunun henüz gelmediğini ve bu durumun davanın esasına etkili olacağına kanaat getirerek itirazın sonuçlanmasının beklenmesini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık avukatlarının talebine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olumlu veya olumsuz dönüş yapılmadığını belirtti. Dilekçe akıbetinin sorulmasına karar veren mahkeme, celse arasında cevabın gelmesi halinde cevap içeriğine göre iddia makamından bozmaya karşı görüşünün yazılı olarak alınmasına, tarafların da iddia makamının görüşüne dair beyanlarının da alınarak direnme veya bozma yönünde bir karar verilmesine hükmetti. Duruşma,18 Şubat 2022 tarihine ertelendi.

Avukat Hüseyin Ersöz: “Mahkeme itiraz başvurusunun dönüşünün beklenmesine karar verdi”

Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, adliye çıkışı gazetecilere şöyle konuştu: “Yargıtay’ın bozma kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 308. maddesinde düzenlenmiş olan bir itiraz başvurumuz vardı. Yani bu karara Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da itiraz etmesini istemiştik. Bu konudaki başvurumuz haziran ayında yapılmıştı, temmuz ayı başında da mahkeme tarafından dosyanın bir kısmı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmişti. Fakat henüz o dosya geri gelmediğinden dolayı duruşma savcısı, bozma konusunda herhangi bir görüş bildiremeyeceğini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından eğer bir itiraz gerçekleştirilirse bunun davanın esasına etkisinin olacağını, bu sebepten dolayı da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan dosyanın dönmesini beklediğini ifade etti. Mahkeme, duruşma savcısının talebi doğrultusunda, bu konunun esasa etkili olduğunu da göz önünde bulundurarak itiraz başvurusunun dönüşünün beklenmesine karar verdi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.