Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sanatçı Ahmet Güneştekin ve Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, “Hafıza Odası” sergisiyle ilgili eleştirilere yanıt verdi: “Geçmiş tartışmaları barışın önüne çıkarmak istemiyoruz, bir hafıza oluşturmak istedik, hiçbir olay bu sergiye gölge düşürmemelidir” 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) ev sahipliğinde düzenlenen “Hafıza Odası” sergisine yöneltilen eleştirilere DTSO Başkanı Mehmet Kaya ve sanatçı Ahmet Güneştekin cevap verdi. Kaya, sergideki bazı davranışlar nedeniyle istemeden üzdükleri insanlardan özür dilediklerini söyledi. Güneştekin ise bu sergiyle Türkiye’nin yüzyıllık hafızasını sorguladıklarını belirtti.  

Bir otelde düzenlenen ve kentteki sivil toplum kuruluş temsilcilerinin katıldığı toplantıda ilk konuşmayı DTSO Başkanı Mehmet Kaya yaptı. Kaya, Ahmet Güneştekin’in “Hafıza Odası” sergisinin kendilerini çok mutlu ettiğini ve önemsediklerini belirterek, “Günde ortalama 5 bin kişi sergiyi geziyor. Kimi eleştiriler olacaktır. Eleştirilerin seviyesini doğru belirlemek lazım. Şiddet olmamalı. Eleştiri düzeyli olmalıdır. Bazı görüntülerden biz de rahatsız olduk. Bölge travmalar yaşadı. Travmaları yaşayan insanları istemeden üzdüysek DTSO olarak özür diliyoruz. Bir hafıza oluşturmak istedik. Geçmiş tartışmaları bugün barışın önüne çıkarmak asla istemiyoruz. Hiçbir olay bu sergiye gölge düşürmemelidir. Bu kent farklı etkinliklerin bir arada yapıldığı kenttir” dedi. 

Sanatçı Ahmet Güneştekin, istemedikleri birçok olay yaşandığını, ilk başta sessiz kalmayı tercih ettiklerini belirterek şöyle konuştu: “Hafıza Odası 10 yaşında. İlk defa Diyarbakır’da bu sergi açılmıyor. Kendi mahalleme geldim. Ahmet Güneştekin’i sadece Kürtler sevmiyor, bütün halklar seviyor. Sergiyle ilgili ne olacağına dair önceden ipucu vermedik. Ama sert bir sergi olacağına dair ipuçları vardı. ‘Çürüme’ enstalasyonu yeni değildir. Tabutlar arasında insanlar daha önce de fotoğraflar çekiyordu. İnsanları sizinle aynı düşünmesini ve aynı davranmasını bekleyemezsiniz. Dünyaca ünlü Guernica eserinin önünde de milyonlarca fotoğraf çektiriliyor. Bu hassasiyeti bilseydik insanları uyarırdık. ‘Çürüme’ eseri sadece bölge ve Diyarbakır’ı değil tüm Türkiye’yi anlatıyor. 34 Roboskili’nin ismi o enstalasyonun tepesinde yer alıyor. Roboski’nin hafızamda derin bir izi vardır. Onlar tabut değil sanat eseridir. Sanat eseri saygıyı hak ediyor. Ben sanat yapıyorum. Tabutların renkli olmasına yapılan eleştiriler var. İnsanlar ölüsünü gömdükten sonra onu kaderiyle baş başa bırakmıyor. Mezarına rengârenk çiçekler ekiyor. Ölenlerin tabutları kimi zaman renkli flamalarla, gelinlik tacıyla, sarı kırmızı yeşil renklerle kimi zaman da bayrakla örtülüyor. Yaşadığım coğrafya ve ülkenin renklerini seviyorum. Kayıp Alfabe eserindeki tabelalar da rengârenktir. Niye buna bir şey denilmiyor?”


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun eleştirilerine ise Güneştekin, “Bakanın görevi ülkenin huzurunu sağlamak ve provokasyonu önlemektir. Bakanın saydığı isimler de Hafıza Odası’nda var. Bellek videosunda yer alıyor. Aybüke öğretmen, Yasin Börü, Eren Bülbül benim için neyse Ceylan Önkol ve cesedi bir hafta derin dondurucuda saklanan Cemile de odur. Ben Türkiye’nin yüzyıllık hafızasını sorguluyorum, sadece Kürt coğrafyasını değil” karşılığını verdi.

Güneştekin, kayyumun ve iktidarın kendisini desteklediği yönündeki bir soru üzerine ise şunları söyledi: “Kayyum desteklemiş olsaydı Diyarbakır’daki tüm bilboardlarda serginin afişi olurdu. Açılışa kayyum ve iktidar gelirdi. Benim iktidar ile hareket ettiğimi iddia edenlerin bunun kanıtlarını ortaya koyması gerekir. Hiçbir siyasi yapıya angaje biri değilim. Sanatçının dilinin özgür, bağımsız olması ve sırtını güce dayamaması lazım. Hiç kimseye kırgın değilim. Kendimden ve niyetimden eminim. Bazıları benim bu sergiden Kürt rantı elde ettiğimi iddia ediyor. Kürtler’e tabut ve lastik ayakkabı mı satacağız? Orada sadece sergi ile ilgili kitap satılıyor. Onun geliri de Göç-Der’e verilecek.”

Toplantıdan sonra Güneştekin ve STK temsilcileri sergiyi ziyaret etti. Güneştekin, sergiyi ziyaret eden “Barış Anneleri” ile sohbet ederek eserler hakkında bilgi verdi. Bugün sergiyi ziyaret edenler hem Güneştekin ile fotoğraf çektirdi hem de sergiyle ilgili kitabı imzaladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.