Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa ülkelerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyükelçi tepkisi – Avrupa Parlamentosu Başkanı Sassoli: “Ağır otoriter eğilimin işareti”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yapan 10 ülkenin büyükelçilerinin “istenmeyen kişi” ilan edilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na talimat verdiğini açıklamasına Avrupa ülkelerinden tepki geldi. Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Erdoğan’ın kararının Türkiye’deki “ağır otoriter eğilimin” bir işareti olduğunu belirtti. Almanya, Norveç ve Danimarka da yaptıkları açıklamalarla Ankara’ya tepki gösterdi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Sassoli: “Bizi korkutamazlar, Osman Kavala için özgürlük”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, dört yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunan 10 ülkenin büyükelçilerinin “istenmeyen kişi” ilan edilmesi için talimat verdiğini açıklaması Batı’nın da gündeminde.

Twitter hesabından açıklamada bulunan Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Erdoğan’ın kararının Türkiye’deki “ağır otoriter eğilimin” bir işareti olduğunu belirtti. Sassoli,“Bizi korkutamazlar. Osman Kavala için özgürlük” paylaşımında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı: “Diğer dokuz ülke ile istişarelerimiz sürüyor”

Almanya Dışişleri Bakanlığı ise “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını ve haberleri dikkate aldık ve diğer dokuz ülke ile istişarelerimiz sürüyor” açıklamasında bulundu.

Almanya’da koalisyon hükümetinin ortağı olması beklenen Hür Demokrat Parti’nin (FDP) Dış Politika Sözcüsü Alexander Graf Lambsdorff, “Aralarında Almanya’nın ve birçok müttefik NATO ülkesinin temsilcilerinin de bulunduğu 10 büyükelçinin sınır dışı edilmesi kararı akıllıca olmadığı gibi diplomatik de değil: bu adım ittifakın birliğini zayıflatır” dedi. Lambsdroff, Erdoğan’ın da bunu istemeyeceğini söyledi.

Roth’tan yaptırım talebi

Yeşiller üyesi Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth ise Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını talep etti. Yeşiller Dış Politika Sözcüsü Omid Nouiripour da hukuk devleti ilkesi ve demokrasiyi savunmaktan vazgeçilmeyeceğini söyledi. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Dış Politika Sözcüsü Norbert Röttgen ise “Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkesini Avrupa ve Batı’dan uzaklaştıracak bir adım atıyor” diye konuştu.

Norveç: “Büyükelçimiz istenmeyen kişi ilan edilmeyi hak edecek hiçbir şey yapmadı”

Norveç Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Trude Maaseide, “Büyükelçimiz istenmeyen kişi ilan edilmeyi hak edecek hiçbir şey yapmadı. Türkiye’yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzalayarak uymaya taahhüt ettiği demokratik standartlar ve hukukun üstünlüğüne uymaya davet etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Danimarka: “Ortak değerlerimizi ve prensiplerimizi savunmaya devam edeceğiz”

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod da henüz resmi bir bildirim almadıklarını, konu hakkında müttefik ülkelerle iletişim içinde olduklarını söyledi. Kofod, “Ortak açıklamamızda da yer alan ortak değerlerimizi ve prensiplerimizi savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda büyükelçileri, dört yıldır cezaevinde olan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararına rağmen tahliye edilmeyen iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için 18 Ekim’de çağrıda bulunmuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sözcüsü Ömer Çelik‘in açıklamaya tepki göstermesinin ardından 10 ülkenin büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün (23 Ekim) Eskişehir’deki toplu açılış töreninde “Siz burayı ne zannediyorsunuz? Burada kalkıp da Dışişleri’ne gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz. Gerekli talimatı ben de Dışişleri Bakanımıza verdim. ‘Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz’ dedim. Türkiye’yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler” diyerek büyükelçilere tepki göstermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.