Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da darbe: Başbakan Abdullah Hamduk ve birçok üst düzey yetkili gözaltına alındı

Sudan’da bir grup asker yönetime el koydu. Enformasyon Bakanlığı’nın açıklamasında, darbeye destek vermeyen Başbakan Abdullah Hamduk’un gözaltına alındığı ve kamuoyuna açıklanmayacak bir yere nakledildiği belirtildi. Ayrıca açıklamada, “Geçici Konsey’in sivil üyeleri ve geçiş hükümetinden bazı bakanlar ortak askeri güçler tarafından gözaltına alındı” denildi. 

Askerler, Başbakan Hamduk’a darbeyi desteklediğini açıklaması yönünde baskıda bulundu. Enformasyon Bakanlığı’nın açıklamasında Hamduk’un darbeyi destekleyen bir tavır sergilemeyi reddetmesinin ardından gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, “Geçici Konsey’in sivil üyeleri ve geçiş hükümetinden bazı bakanlar ortak askeri güçler tarafından gözaltına alındı” denildi. Ordudan ise henüz konuyla ilgili bir açıklamada bulunulmadı. 

Abdullah Hamduk

Hamduk’a atfen yapılan bir açıklamada ise halka, sokaklara çıkarak barışçıl şekilde darbeye direnmeleri çağrısı yapıldı. BBC, Hamduk ile birlikte en az dört bakanın ve bazı siyasi partilerin liderlerinin de gözaltına alındığını duyurdu.

Ordunun konseyin liderliğini sivillere devretmesi bekleniyordu

İki yıl önce Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, aylarca süren sokak protestolarının ardından devrilerek hapse atılmıştı. Beşir’in devrilmesinin ardından askerlerden ve sivillerden oluşan bir geçiş yönetimi oluşturulmuştu. Geçiş yönetimi Sudan’ı bir yıl daha yönetecek, daha sonra ise genel seçim yapılacaktı. 

Ömer el-Beşir

Hamduk ile Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah Burhan’ın, ABD’nin Sudan Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman’ın da katıldığı bir toplantıda geçiş süreci üzerinde anlaştığı belirtilmişti. Ordunun önümüzdeki aylarda Egemenlik Konseyi’nin liderliğini sivillere devretmesi bekleniyordu. 

ABD: “Endişeliyiz”

Özel Elçi Feltman, ABD’nin Sudan’daki geçiş hükümetinin askeri olarak ele geçirildiği yönündeki bilgiler hakkında endişe duyduklarını söyledi. Dışişleri Bakanlığı Afrika İşleri Bürosu’nun resmi Twitter hesabında Feltman, askeri darbenin Sudan Anayasası’na aykırı olduğu ve ABD yardımlarını riske atacağı konusunda şu uyarıyı yaptı:

“ABD, geçiş hükümetinin askeri olarak ele geçirildiğine dair raporlar karşısında yüksek seviyede alarma geçti. Bu, Anayasa Bildirgesi’ne ve Sudan halkının demokrasi isteğine aykırıdır ve kesinlikle kabul edilemez. Tekrar tekrar söylediğimiz gibi, geçiş hükümetinde zorla yapılacak herhangi bir değişiklik, ABD yardımını riske atıyor.”

Hartum Havaalanı kapatılmış olabilir

Dubai merkezli al-Arabiya TV kanalı, Hartum Havaalanı’nın kapatıldığını ve uluslararası uçuşların askıya alındığını belirtti.

Reuters’a konuşan bir tanık ise ulusal bayrağı taşıyan protestocular şehrin farklı bölgelerinde lastikleri yaktığı için başkent Hartum’da konuşlanan askeri ve paramiliter güçlerin sivillerin hareketlerini kısıtladığını söyledi.

Hamduk kimdir? 

Hamduk, 2019 yılında Sudan’a geçiş sürecini yönetmesi için başbakan olarak atandı. Kendisi uluslararası alanda saygı duyulan bir ekonomist ve eski üst düzey bir Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi.

Geçiş sürecini yönetmeye çalışan Hamduk, askeri ve siviller arasındaki siyasi bölünmeler ve ekonomik krizle mücadele ediyordu. 

Hamduk’un ailesi Reuters’a verdikleri demeçte, darbeci askerlerin Hamduk’un medya danışmanının evini bastığını ve tutukladığını da söyledi.

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.