Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Devlet Bahçeli: “Osman Kavala’nın vatandaşlıktan çıkarılıp, 10 büyükelçiden birinin ülkesine gönderilmesi artık zarurettir”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün (26 Ekim) partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu. Bahçeli’nin gündeminde 10 ülkenin büyükelçiliğinin iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına yönelik açıklaması ve muhalefet vardı. Bahçeli’nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Bahçeli: “Osman Kavala vatandaşlıktan çıkarılmalı”

Büyükelçiliklerin Kavala açıklamasını sert bir şekilde eleştiren MHP lideri, açıklamayı “muhtıra” olarak değerlendirdi. Bahçeli, şöyle konuştu: “Türkiye’nin iç hukuk düzeni ve egemen eşitliği 10’lu büyükelçi grubu tarafından hedef alınmıştır. Türkiye’ye hukuksuz bir çağrı yapılmıştır. Kavala şaibeli bir kişidir, teröre çanak tutmuştur. Kavala Soros’un kuryesidir. Kavala Gezi Parkı olaylarının finansörü ve azmettiricisidir. Geri adım atılması anlamlıdır, yerindedir. Kılıçdaroğlu da aynısını seslendirmiş, İP Başkanı da yeşil ışık yakmıştır. Şirret bir oyun ve tehlikeli bir rol paylaşımı söz konusudur. Kavala ile ilgili hüküm verilirse cezasını burada çekmesi, daha sonra da serbest kalsın diyen 10 büyükelçiden birinin ülkesine vatandaşlıktan çıkarılarak gönderilmesi artık zarurettir. Büyükelçiler Türkiye’ye bir nevi muhtıra vermiştir. Ahlaksızlıktır, bağımsızlığımıza kumpastır, gayri kanunidir. Kimse hâkimlere emir ve talimat veremez. Türkiye Cumhuriyeti’ni kendi çıkarları adına hiçbir dış misyon şefi nüfuzu altında tutamayacak, aksi bir teşebbüs halinde sınır dışı edilmekten de kurtulamayacaktır. Büyükelçiler yargı bağımsızlığına sabotaj yapmıştır. Herkes haddini bilsin, saygısızlığa tahammülümüz yok.”


“AYM kapanmasın da terörle mücadeleye sünger mi çekilsin?”

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş kararını hatırlatan Devlet Bahçeli, AYM’nin kapatılması çağrısını yineledi:

“AYM öyle bir hale gelmiştir ki nerede bir hain varsa, onlarla yan yanadır, Türkiye’nin kuyusunu kazmak için duran çapulcu varsa onlarla yan yanadır. Terörist Demirtaş’ın yanında duran bu mahkemedir. Sorosçu fitnenin yanında duran bu mahkemedir. Osman Baydemir ile ilgili hak ihlali kararı veren bu mahkemedir. AYM kapanmasın da hak ve hukukun itibarı mı kaybolsun? AYM kapanmasın da terörle mücadeleye sünger mi çekilsin?”

 “Rejim başka, hükümet ve yönetim sistemi başkadır”

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın yaklaştığını belirten Bahçeli, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini eleştiren ve güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisi yapan muhalefete şöyle yüklendi:

“Cumhuriyet kutlu bir emanettir, korunup kollanması gereken bir nimettir. Rejim ile hükümet sistemi arasındaki farkı çarpıtmak için kara propaganda yapanlar özellikle cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini devamlı suretle hedef tahtasına koymuşlardır. ‘Rejim değişti’ diyerek yaygara koparanlar, iflah olmaz bir yalancılığa yakalanan gafillerdir. Gerçekte değişen yönetim sistemidir. Rejim başka, hükümet ve yönetim sistemi başkadır. Türkiye’de rejimin adı cumhuriyettir, hükümet sisteminin adı da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine itiraz edip ne olduğu muamma olan güçlendirilmiş parlamenter sistem peşinde koşanlar 15 Temmuz’un rövanşını almak için hazırda bekleyen, FETÖ’nün ve PKK’nın dümen suyuna giren yozlaşmış siyasi partilerdir.”

“Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanı olması inanılmayacak bir talihsizliktir”

Bahçeli, her hafta olduğu gibi bu haftaki grup toplantısında da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. Kılıçdaroğlu’nun “Türkiye’de demokrasi yok” sözlerini hatırlatan Bahçeli, şöyle konuştu:

“Kılıçdaroğlu bu ülkeye gerçek demokrasiyi getireceklerini vaat ediyor. Kılavuzlarını ve akıl hocalarını gözden geçirmesinde bize göre yarar vardır. Kılıçdaroğlu, ya bilerek ya da cehaletinin oyununa gelerek hem devlete hem millete diğer ortakları ile birlikte kazan kaldırmıştır. ‘Türkiye’de demokrasi yok’ demek egemenliğin yegâne sahibi Türk milletine en ağır hakaret, en soysuz suçlamadır. Böylesi bir şahsın CHP Genel Başkanı olması inanılmayacak bir talihsizliktir.”

“Ya paramızı ya da bedelini ödediğimiz uçakları verin”

Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) de eleştiren Bahçeli, “Dost ve müttefik pozu veren ülkelerin terörle mücadelede karşımıza çıkmaları abesle iştigaldir. ABD terör örgütü PKK/YPG’ye silah verirken, Türkiye’nin ödediği F-35 uçaklarının parasını iadeye şu ana kadar yanaşmamıştır. Bu ülke haydut devlet durumuna düşmek istemiyorsa, ya paramızı ya da bedelini ödediğimiz uçakları vermekle yükümlüdür” dedi.

“TÜSİAD kendi işine bakmalı”

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) açıklamalarına tepki gösteren MHP lideri, şunları söyledi:

“Türkiye’nin çok cepheli sürdürdüğü mücadeleyi sekteye uğratmak için dönem dönem sivri açıklamalar yapan TÜSİAD’ın, başkanı vasıtasıyla gündeme taşıdığı haksız ve mesnetsiz eleştirilerini de esef karşıladığımızı, artık hükümetlerle uğraşma alışkanlığından, vesayet odağı gibi davranmaktan vazgeçmelerini samimiyetle bekliyorum. TÜSİAD kendi işine bakmalı, milletin vermediği bir yetkiyi kullanma gayretkeşliğine kesinlikle heves etmemelidir.”

“Tezkereye ön şartsız ‘evet’ diyeceğiz”

Suriye ve Irak’a sınır ötesi operasyonun iki yıl daha uzatılmasını öngören tezkereye “evet” diyeceklerini belirten Devlet Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölgesel ve küresel açmazlar yaygınlık kazanmaktadır. Türkiye’nin terörle mücadelesi ise şehadetler pahasına devam etmektedir. Sınır ötesinden kaynaklanan terör eylemleri, teröristlerin üreme, barınma ve ikmal kaynakları sınırlarımızın mücavir alanlarını kapsamaktadır. Bu şartlar altında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesini temel alan tezkereye önşartsız ‘evet’ diyeceğimizi, bu konunun tartışılacak, konuşulacak, müzakere edilecek bir yanının olmadığını kararlılıkla beyan ediyorum.”

“CHP samimi olmalı, İP ise hem nalına hem de mıhına vurmaktan kaçınmalıdır”

CHP ve İYİ Parti’yi tezkereye “evet” demeye çağıran Bahçeli, grup toplantısını şu sözlerle bitirdi:

“Herkes tarafını belirlemelidir, muhalefet partileri sarsak ve sancılı bir duruştan uzak durmalıdır. Terörle mücadelenin ‘ama’sı, ‘fakat’ı, ‘eğer’i olmaz, olamaz. CHP samimi olmalıdır, dürüst olmalıdır, duyarlı olmalıdır, İP ise hem nalına hem de mıhına vurmaktan derhal kaçınmalıdır.”

Hangi partiler tezkereye ne oy verecek?

Tezkerenin bugün TBMM’de kabul edilmesi bekleniyor. AKP, MHP ve İYİ Parti’nin destekleyeceği tezkereye CHP’nin ne oy vereceği belirsizliğini korurken, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker sosyal medya hesabından CHP’li milletvekillerini oylamada “tezkereye hayır” demeye çağırdı. Şeker’in duyurduğu, “Gelecek İçin Sol Kanat” ismi ile bir araya gelen bazı CHP’liler tezkereye karşı çıkıyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise tezkereye ret oyu verecek. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “İktidarın tezkere ve savaş oyunlarına ‘hayır’ deyin” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.