Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın su aygırları ABD’de “hukuki kişilik” olarak kabul edildi

Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar‘a ait su aygırlarının yavruları, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) federal bir mahkeme kararıyla “yasal haklara sahip kişiler” olarak kabul edildi.

Alınan bu karar, sayıları hızla artan ve biyolojik çeşitlilik için tehdit oluşturan su aygırlarının öldürülmeleri veya kısırlaştırılmaları konusunda Kolombiya hükümetine karşı açılan bir davanın ardından geldi.

Ülkedeki hayvan hakları grubu bu kararı “tarihi bir devrim” olarak niteledi ancak hukukçular, bu kararın Kolombiya’da hukuki bir sonuç doğurmayacağını düşünüyor. Universidad Externado de Colombia‘da ceza hukuku profesörü olan Camilo Burbano Cifuentes, kararın Kolombiya’da bir etkisi olmadığını belirtti ve “Su aygırlarıyla ne yapılacağına ABD’liler değil, Kolombiyalı yetkililer karar verecek” dedi. 

Pablo Escobar ve su aygırları

“Kokain su aygırları”, Escobar’ın 1980’lerde ülkenin uyuşturucu ticaretine hükmettiği sırada Kolombiya’daki çiftliğine yasadışı olarak ithal ettiği hayvanların torunları. Escobar 1993 yılında güvenlik güçleriyle girdiği bir çatışmada öldürüldükten sonra su aygırları terk edildi ve çoğaldı. Son sekiz yılda sayıları 35’ten 65 ila 80’e çıktı.

Yasal Hayvan Koruma Fonu avukatları Cincinnati’deki ABD bölge mahkemesinden su aygırlarına “hukuki kişi” statüsü vermesini talep etti. Böylece Ohio’dan kısırlaştırma alanında çalışan iki vahşi yaşam uzmanı da davaya katılabilecek. 

Cincinnati’deki yargıç Karen Litkovitz, avukatların bu talebini 15 Ekim’de kabul etti. Hayvan Hakları Grubu, hayvanların ABD’de ilk kez hukuki haklara sahip kişi ilan edildiğini söyledi. Grubun avukatları, “hukuki kişi” statüsüne sahip kişilerin ABD’de federal bir mahkeme tarafından ifadelerinin alınmasına izin veren bir tüzüğe dikkati çekti.  

Grubun avukatı Christopher Berry, “Bu, hayvanların haklarının mahkemede temsil edilmesini savunan daha büyük bir ilerlemenin parçası. Yeni bir yasa çıkarmak istemiyoruz. Biz sadece hayvanların kendilerine verilen hakları kullanma imkanına sahip olmalarını istiyoruz” dedi. 

“Hukuki kişilik, haklarınızın ve çıkarlarınızın mahkemede duyulmasını ve temsil edilmesini sağlama yeteneği” diyen Berry, sözlerinin devamında bu kararın, “hayvanların hayvan zulmünü engelleyen yasaları ve diğer koruma yasaları kapsamında zaten sahip oldukları hakları uygulamakla ilgili” olduğunu söyledi. 

Hindistan, Pakistan ve Arjantin’de hayvanlara yasal haklar verilirken, ABD’deki mahkemeler şimdiye kadar bunu yapma konusunda isteksizdi. Dört yıl önce Connecticut’ta bir yargıç, bir hayvan hakları grubu tarafından hayvanat bahçesindeki üç file “hukuki kişi” statüsü verilmesi için sunulan dilekçeyi “tamamen anlamsız” olarak nitelendirmişti. 

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.